Emlak davalarında yeni gelişme: Anayasa Mahkemesi, rayiç bedel maddesini iptal etti

Emlak davalarında yeni gelişme: Anayasa Mahkemesi, rayiç bedel maddesini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, paylı mülkiyetli taşınmazlarda önalım hakkı davalarında hakime rayiç bedel belirleme yetkisi tanıyan yasa maddesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Kararın 9 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmedildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun paylı mülkiyetli taşınmazlarda önalım hakkının kullanımına ilişkin kuralları içeren düzenlemedeki iptal başvurusunu karara bağladı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Yüksek Mahkeme, önalım hakkı davalarında hakime rayiç bedel belirleme yetkisi veren ifadeleri iptal etti.

DAVA SÜRECİ VE İPTALE KONU DÜZENLEME

Türk Medeni Kanunu'nun 732. maddesi kapsamında paylı mülkiyete konu ev, arsa ve tarla gibi taşınmazlarda bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması durumunda, diğer paydaşların dava açarak önalım (şuf'a) hakkını kullanma imkanı bulunuyor.

Düzenlemeye sonradan eklenen hüküm ile dava konusu payın rayiç bedelinin hakim tarafından gecikmeksizin belirleneceği, önalım hakkı sahibinin belirlenen bedeli nakden yatırmakla yükümlü olduğu ve bu yükümlülüğün verilen kesin süre içinde yerine getirilmemesi halinde payın tesciline karar verilemeyeceği kurala bağlanmıştı.

Yerel mahkemeler ve 137 milletvekilinin başvurusu üzerine söz konusu düzenleme AYM gündemine taşındı.

MÜLKİYET HAKKINA SINIRLAMA GEREKÇESİ

NTV'nin haberine göre, itiraz başvurularını inceleyen Anayasa Mahkesi, önalım hakkını kullanmak isteyen paydaşın ödeme yükümlülüğünün hakim tarafından belirlenen rayiç bedelle sınırlandırılmasının mülkiyet hakkının kullanılmasına engel oluşturduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Mahkeme, ilgili maddede yer alan "rayiç bedeli", "gecikmeksizin" ve "kesin süre" ibarelerinin iptaline karar verdi. İptal hükmünün, yasal boşluk oluşmaması amacıyla kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN