17 yaşındakiler ilk kez oy kullanıyor: Komşu sandık başında

Uzun yıllardır ekonomik çalkantıların devam ettiği Yunanistan’da halk sandık başına gidiyor. 10 milyona yakın seçmenin bulunduğu ülkede, 2016 yılında yapılan düzenlemenin hayata geçmesiyle 17 yaşındakiler ilk kez oy kullanacak.

Komşu Yunanistan’da halk bu sabah 07.00'den akşam 19.00'a kadar oy kullanabilecek. Sandık başına giden seçmenler, 27 siyasi parti, sekiz ittifak ve bir bağımsız aday arasında tercih yapacak.

9 milyon 800 bin seçmenin bulunduğu ülkede, 2016'daki kararla oy kullanma yaşının 18'den 17'ye düşürülmesinin ardından bu yılki genel seçimlerde ilk kez 17 yaşındaki seçmenler de sandık başına gidecek. Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın 20.30 itibarıyla resmi olmayan ilk sonuçları açıklamaya başlaması bekleniyor.

MİÇOTAKİS VE ÇİPRAS ÖNE ÇIKIYOR

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi partisi son dönemde 300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu'nda 158 sandalyeyle çoğunluğa sahip oldu. Seçim kampanyası sırasında, ilk döneminde yaptığı vergi indirimlerini artırma, yıllık yüzde 3 büyüme sağlama, doğrudan yabancı yatırımı artırma ve işsizliği yüzde 8'in altına düşürme sözü verdi.

Eski Başbakan Alexis Çipras’ın solcu SYRIZA partisi, 2019 parlamento seçimlerinde Yeni Demokrasi tarafından devrildi. Parti, maaşları ve emekli maaşlarını artırmak, enerji sektöründeki kar marjlarını sınırlamak, haftalık çalışma saatlerini azaltmak, azınlık haklarını korumak ve Yunanistan'ın banka kurtarma fonunu (HFSF) kaldırmayı planlıyor.

Nikos Androulakis'in merkez solu Değişim Hareketi, 2019'da 22 sandalye alarak Yunanistan'ın üçüncü büyük partisi oldu. Parti, kömür ve doğal gazdan uzaklaşan yeşil bir geçiş, daha güçlü bir ulusal sağlık sistemi, kamu sektörü ücretlerinin artırılması ve eyalette gelişmiş şeffaflık ve liyakat için bastırıyor.

TREN FELAKETİNE TEPKİ

Başbakan Miçotakis, 57 kişinin hayatını kaybettiği demiryolu felaketinden sorumlu tutuluyor ve bu da birçok uzmanın anketlerde partisine verilen desteğin düşeceğini söylemesine yol açıyor. Kazayı hemen takip eden kitlesel protestolara rağmen, Euronews’te yer alan haberde, Yunanistan, halkın öfkesinin yalnızca mevcut hükümete değil, ülkenin siyasi sistemine yönelik olduğunu bildirdi.

HÜKÜMET KURULAMAZSA TEKRAR SANDIK

21 Mayıs'tan sonra hükümet kurulamazsa, temmuz ayında halk tekrar sandığa gidecek. Bu kez en çok oyu alan parti, oyların yüzde 25'inden fazlasını alırsa 20 sandalye fazladan alacak. Yunanistan’daki seçim sisteminde, bu durum, partinin aldığı oy oranında artıyor. Oyların yüzde 40'ını alan partiler ise en fazla 50 ilave sandalye alabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN