Yunanistan seçime gidiyor: Gündem Türkiye ile ilişkiler

Yunanistan seçime gidiyor: Gündem Türkiye ile ilişkiler

Ege'nin yakasındaki komşu iki ülke Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde bir süredir yüksek seyir eden tansiyon düşmüş olsa da gerginlik devam ediyor. İki ülkenin izleyeceği ilişkiyi Türkiye'de yapılacak Cumhurbaşkanı seçimleri de belirleyecek. Öte yandan Yunanistan da 21 Mayıs Pazar günü parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. Komşu ülkedeki gündem Türkiye ile yeni ilişkiler oldu.

Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Milletvekili dağılımı için seçim sonucu kesinleşirken Cumhurbaşkanı yarışı ise ikinci tura kaldı. 28 Mayıs'ta gerçekleşecek ikinci tur sonuçları ise Türkiye'nin uluslararası arenadaki pozisyonunu ve ilişkileri belirleyen önemli faktör olacak. Türkiye'nin komşularından Yunanistan da bu hafta sandık başına gidiyor.

GÜNDEM TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Erken parlamento seçimlerinin yaklaştığı Yunanistan'da siyasi liderlerin gündemindeki konulardan biri de Türkiye'deki seçimler ve seçim sonrası dönemdeki Türkiye-Yunanistan ilişkileri. Komşu Yunanistan'da 21 Mayıs Pazar günü yapılacak erken parlamento seçimlerinde parti liderlerinin üzerinde durduğu gündem maddelerinden biri de Türkiye.

'İLİŞKİLERDE İZLENİLEN STRATEJİ YANLIŞ'

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya haberine göre, Yunanistan'daki büyük partilerinin liderleri Türkiye'de 6 Şubat'ta yaşanan Maraş merkezli depremler ile 28 Şubat'ta Tempi'de yaşanan tren kazası sonrası ikili ilişkilerde yakalanan olumlu ivme ve gidişatın iki ülkedeki seçimlerden sonra da sürdürülmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise büyük partilerin Türkiye ile ilişkilerde izledikleri stratejinin yanlış olduğu görüşünde.

EGE'DEKİ DİYALOG ORTAMI

Yunanistan Başbakanı ve muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) lideri Kiryakos Miçotakis, son açıklamasında Türkiye ile ilişkilerin geleceği için ihtiyatlı ama iyimser bir duruş sergiledi.

Miçotakis, konuya ilişkin yaptığı son açıklamada, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceğinin Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucuna bağlı olduğu mesajını verdi. Başbakan Miçotakis'e göre Türkiye'de oluşacak yeni kabinenin de arzu etmesi durumunda Ege'deki diyalog ortamı sürdürülebilir.

TÜRKİYE İLE KARŞILAŞMA DİLEĞİ

Türkiye'deki seçimlere ve iki ülke ilişkilerine ilişkin açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önde olduğu açık, ancak Türk halkının nihai kararı nasıl vereceğini göreceğiz" diyen Miçotakis, "Türkiye'de bir sonraki seçim gününde daha uzlaşmacı bir Türkiye ile karşılaşma dileğimi yinelemek isterim. Son yıllarda izlediği stratejinin kendisini yalnızlığa, zor bir konuma ve sadece Yunanistan ile değil tüm Batı dünyasıyla zor bir ilişkiye sürüklediğinin farkına varacak bir Türkiye arzuluyorum" ifadelerini kullandı.

"Öte yandan saf değilim" diyen Miçotakis, "İşte bu nedenle güçlü ittifaklar kurmaya, tabii ki Yunan ekonomisini güçlendirmeye ve Avrupalı ortaklarımızı Güneydoğu Akdeniz'le ilgili konularda daha bilinçli hale getirmeye dayanan Yunan dış politika stratejisinde ısrar ediyorum. Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesi, Yunanistan'ın yeri Güneydoğu Akdeniz'de çok önemli ve bence yeri doldurulamaz bir istikrar kutbu olarak öne çıkıyor. Her halükarda bu strateji devam etmeli. En iyisini umuyor, en kötüsüne hazırlanıyoruz" dedi.

'SEÇİM SONUÇLARI İLİŞKİLERİ BELİRLEYEN OLACAK'

Ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras da Başbakan Kiryakos Miçotakis'in "Türkiye'deki seçimlerin sonucu Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceği açısından belirleyici" düşüncesine katıldı.

Militaire.gr sitesinin aktardığına göre, Çipras, konuyla ilgili açıklama yaparak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın neredeyse 20 yıldır iktidarda olduğu dönemde komşu ülkede ilk kez yenilgiye uğraması gibi çok büyük ve güçlü bir ihtimalle karşı karşıyayız. Böylesi bir ortamda (Türkiye'deki seçimler sonrasında) Türkiye ile AB ve ABD arasında bir diyalog dinamiği oluşacağını öngörüyorum" mesajını verdi.

'BİZİM POZİTİF GÜNDEMİMİZ DE DAHİL EDİLMELİ'

"Yunanistan bu yeni pozitif gündemde kendi şartlarını belirlemek için uyanık olmalıdır" diyen SYRIZA lideri Çipras, "Bizim pozitif gündemimiz de dahil edilmeli; ancak çok özel şartlarda ve koşullarla. Stratejimiz, pozitif gündemi ve örneğin Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir gümrük birliği olasılığını Lahey'e başvuruyla ilişkilendirmek için kullanmak olmalıdır; böylece kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusundaki anlaşmazlıklarımızla ilgili kritik mesele Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda çözülebilir" açıklamasında bulundu.

PASOK LİDERİ ANDROULAKİS'TEN ÖNERİLER

10 Mayıs'ta ulusal televizyon kanallarından canlı yayınlanan liderler buluşmasına katılan PASOK lideri Nikos Androulakis de her iki ülkedeki seçimlerin sonrasında Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sürecin başlayacağına dikkat çekti.

"Dış politikada asıl mesele Türkiye ile ne yapacağımız. Hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu iyi komşuluk koşullarına meydan okuyor" görüşünü dillendiren YD ve SYRIZA liderlerinden daha farklı fikirleri gündeme taşıyan PASOK lideri Androulakis'e göre, yeni süreçte Yunanistan Türkiye-Batı eksenindeki veto hakkı opsiyonunu gündemine almalı. Ayrıca, ülkenin programlarının yerli sanayiyi de kapsamasına önem verilmeli.

Androulakis, Atina'nın Batı ile olan temaslarında yeni süreçte "Yunanistan sınırları sadece Yunan-Türk değil, aynı zamanda Avrupa-Türk sınırlarıdır" mesajına ağırlık vermesi görüşünde. PASOK lideri son olarak "Sayın Erdoğan'la olmasa da beş bakanıyla görüştüm. Türkiye'ye yönelik Avrupa politikasında öncü bir rol oynamalıyız" mesajı da verdi.

KOMÜNİST PARTİDEN ELEŞTİRİ: 'BU YOL HATALI'

Son anketlerde Yunanistan'ın dördüncü büyük partisi konumunda görünen Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde diğer üç büyük partinin izlediği yolu 'hatalı' olarak nitelendirdi. KKE'ye göre, Atina'nın Türk-Yunan ilişkilerinde Batı'ya aşırı bağımlılığı ülkenin menfaatleri açısından sakıncalı.

News247 haber sitesinin aktardığına göre, KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, konu hakkında yaptığı açıklamada, "İnanıyoruz ki, başbakan ya da Sayın Yanis Varoufakis bizlere söylediği gibi Batılılara ne kadar telefon ederse etsin, müttefiklerimizin Türkiye ile sıcak bir olay yaşanması durumunda üslerinden hareket ederek yardım edeceklerine inanan tek bir insan bile yok" değerlendirmesinde bulundu.

Koutsoumbas, "Sanki Kıbrıs'ın işgalinde ya da 1996'da İmia'da (Kardak kayalıklarında) yeterince telefon görüşmesi yapılmamış gibi bir izlenim yaratılıyor. Türk burjuvazisinin Yunan egemen sınıfına karşı saldırganlığı arttıkça, yıllardır yaptıkları gibi, tek söyleyecekleri 'onlar ile anlaşın' olacaktır" görüşünü de dile getirdi.

Öte yandan, Koutsoumbas son mitinglerinde partisinin Türkiye'deki işçi sınıfı ile diyalog ve dayanışma kanalları tesis edebilecek yegane parti olduğu mesajını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN