İlk seçimde hükümet kurulamamıştı: Komşu yarın sandık başına gidecek

İlk seçimde hükümet kurulamamıştı: Komşu yarın sandık başına gidecek

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerde en çok oyu alan ancak 151 sandalye şartına ulaşan hiçbir parti olmaması nedeniyle seçmenler yarın yeniden sandık başına gidecek.

Komşuda gerçekleştirilen 21 Mayıs seçimlerindeki sonuca göre, 2019-2023 sürecinde ülkeyi yalnız yöneten Kiriakos Miçotakis liderliğinde Yeni Demokrasi Partisi birinci oldu ancak yeni seçim sistemi nedeniyle tek başına iktidara gelmesi için gerekli 151 sandalyeye ulaşamadı. Yeni Demokrasi’nin aldığı yüzde 40,79'luk oy, partiye 300 sandalyelik meclise 146 milletvekili gönderme imkanı tanıdı.

Yeni Demokrasiyi 2019-2023 döneminin ana muhalefet partisi Alexis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07'lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etti. Onlarca yıldır Yeni Demokrasi’nin bir numaralı rakibi olan ancak ekonomik kriz sürecinde oy oranı gerileyen merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), kaybettiği gücünü kısmen toplayarak yüzde 11,46'lık oy ve 41 milletvekiliyle üçüncü sıraya yerleşti.

Yunanistan Parlamentosunun kemikleşmiş partilerinden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,23 oy ve 26 milletvekili, aşırı sağcı tutumuyla bilinen Yunan Çözümü Partisi ise yüzde 4,45 oy ve 16 milletvekiliyle parlamentoda temsil hakkını kazandı. Ülkede yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı 5 oldu.

YENİ SİSTEM ‘İKİNCİ KEZ’ SANDIĞI GÖSTERİYOR

Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan birinci partiye fazladan milletvekilliği verilmiyor ancak hükümet kurulamaması halinde ikinci kez sandığa gidildiğinde birinci partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste 20 ila 50 milletvekilliği ekstradan veriliyor. Böylelikle koalisyon arayışındaki çıkmaz, birinci partiye verilen destekle aşılmaya çalışılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN