Komşu yeniden sandık başında

Komşu yeniden sandık başında

Geçen ay düzenlenen seçimlerde 151 milletvekiline hiçbir parti ulaşamadığı için hükümet kurulamayan Yunanistan’da halk, genel seçimler için yeniden sandık başında. 10 milyona yakın seçmenin oy kullanacağı seçimlere 26 siyasi parti, 4 parti ittifakı ve 2 bağımsız aday katılıyor.

Komşu, 21 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde hükümet kurulamaması nedeniyle bugün tekrar sandık başına gidiyor. Seçmen kütüğüne kayıtlı 9 milyon 813 bin 595 seçmen bulunan ülkede, sabah 07.00’de sandıklar açılırken, halk 19.00’a kadar oy kullanabilecek.

İBRE MİÇOTAKİS’İ GÖSTERİYOR

Ülkedeki seçim sistemine göre tek partinin hükümeti kurması için 151 sandalyeye sahip olması gerekiyor. Bu sebeple, önceki seçimde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi 146 sandalye almasına rağmen seçim tekrarlanıyor. Önceki seçimlerde oyların yüzde 40.79’unu alan Yeni Demokrasi Partisi, bu seçimlerde 151 sandalyeye ulaşarak hükümeti kurmayı hedefliyor.

1-009.jpg

Yunan medyası, 21 Mayıs seçimlerinin ardından Başbakan Miçotakis’in önünde iki seçeneğin bulunduğunu yazmıştı. Miçotakis, koalisyonla birlikte hükümeti kurmak yerine ikinci kez seçime gitmeyi tercih etti.

SANDIK GÖREVLİSİ ‘KATILIM AZ’ DİYOR

Sandık görevlisi Vasilis Kritikos, günün ilk saatlerinde seçime katılım oranının 21 Mayıs'taki genel seçime oranla düşük olduğunu aktardı. Kritikos, "İlk 3 saatte katılım bir hayli azdı. İlerleyen saatlerde katılım oranının artmasını ve daha çok kişinin sandığa gelmesini umuyorum. Yaz tatilinin başlamış olması da katılımın düşük olmasında etkili olabilir" ifadelerini kullandı.

yeni-proje.jpg

21 Mayıs'taki genel seçim sonuçlarının sürpriz olduğunu, anket firmalarının büyük oranda yanıldığını kaydeden Kritikos, özellikle seçim yarışında geride kalan partilerin seçmenlerinin yaşadıkları hayal kırıklığı nedeniyle de sandığa gelmediğini belirtti.

2.jpg

YENİ SİSTEM İLK KEZ UYGULANIYOR

Yunanistan'da ilk kez bu yıl uygulanan seçim sistemine göre, genel seçim sonucu hükümet kurulamaması halinde, seçmenler ikinci kez sandığa gidiyor. Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye, en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, aldığı oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste fazladan 20 ila 50 milletvekilliği veriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN