18 BM kuruluşu ‘acil ateşkes’ istedi: Artık yeter

18 BM kuruluşu ‘acil ateşkes’ istedi: Artık yeter

Gazze’de öldüre öldüre ilerleyen Tel Aviv’e şimdiye kadarki en sert uyarı Birleşmiş Milletler’den geldi. BM’ye bağlı 18 büyük kuruluş ortak açıklama yayımlayarak ‘Bir aydır kadınlar, çocuklar katledilirken dünya dehşetle izliyor’ dedi. ‘Artık yeter’ vurgusuyla acil ateşkes çağrısı yapıldı. İsrail ise kuzey güney hattında ikiye bölerek kıskaca aldığı kente 24 saatte 450 kez bombardıman yaptı.

İsrail ordusu Gazze’de katliamın boyutunu büyütüyor. Kentte internet ve telefonun kesilmesinin ardından jetler 24 saat içinde 450 noktaya hava harekatı düzenledi. Çoğunluğu kadın ve çocuk binlerce sivilin sığındığı okulları, hastaneleri, ibadethaneleri hedef alan vahşete karşı tepkiler de yükseliyor. ABD eski Başkanı Obama “Kimsenin eli temiz değil. İşgal bir gerçek ve Filistinlilere yapılanlar dayanılmaz” ifadesini kullandı.

‘2.2 MİLYON İNSANIN ÖLÜME TERK EDİLMESİ DEHŞET VERİCİ’

Batılı hükümetler tavır almaktan bile çekinirken dikkat çeken adım Birleşmiş Milletler’den geldi. Aralarında UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü’nün bulunduğu BM’ye bağlı 18 kuruluş emsali sık görülmeyen bir ortak açıklamayla katliama tepki gösterdi. Açıklamada Gazze’de bir aydır yaşanan zulme dünyanın sessiz kaldığı vurgulandı. Ateşkes çağrısında ‘Sivillerin öldürülmesi ve 2.2 milyon kişinin suya, ilaca erişememesi dehşet verici” denildi.

TAHLİYE İÇİN SADECE 4 SAAT VERDİLER: 400 BİN SİVİLE DAHA ‘YA GİT YA ÖL’ ÜLTİMATOMU

İsrail karadaki varlığını güçlendirirken ordudan yapılan açıklamada Gazze Şeridi’nin kuzey ve güney olmak üzere iki hatta ayrıldığı kaydedildi. Şiddetli hava saldırıları sonrası bölgede mahsur kalanlar için de tahliye talimatı verildi. Güneye geçiş için koridor oluşturulduğunu duyuran Tel Aviv’in, 400 bin Filistinli için sadece 4 saat çıkış süresi tanıması tepki çekti. İsrail’in daha önce de siviller için açılan koridoru havadan vurduğu hatırlatıldı.

BİR AYDA KORKUNÇ BİLANÇO

Gazze’deki konutların yarısından fazlası yıkıldı.
Nüfusun yaklaşık yüzde 70’i yerinden edildi.
35 hastaneden 16’sı çalışmayı durdurdu.
En az 7 kilise ve 55 cami hasar gördü.
7 Ekim’den beri 10 binden fazla bomba atıldı.
Hayatını kaybedenlerin sayısı
9 bin 700’ü aştı.

0711krt01a-tum.jpg

ABD ve AB’nin askeri ve politik olarak tam desteğini alıp Gazze’de bir aydır sınır tanımaz şiddet uygulayan, bölgede yaşayan sivilleri en temel ihtiyaçlardan mahrum bırakan İsrail’e karşı insanlık vicdanı teyakkuzda. Batılı hükümetler tavır almaktan bile çekinirken dikkat çeken adım Birleşmiş Milletler’den geldi. 18 BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının başkanları, İsrail ve Filistin’de ‘derhal insani ateşkes’ çağrısında bulunan nadir bir ortak bildiri yayınladılar. Açıklamada ‘30 gün oldu. Artık yeter. Bu artık durmalı’ denildi.

Mektup, Kurumlar arası Daimi Komite olarak bilinen 18 örgütün başkanları tarafından imzalandı. Açıklamada, Gazze’de tüm nüfusun kuşatma altında olduğuna ve bu insanların temel ihtiyaçlara erişimlerinin engellendiğine işaret edilerek bölgede evlerin, sığınakların, hastanelerin ve ibadet yerlerinin bombalanmasının “kabul edilemez” olduğu bildirildi. Her geçen gün Gazze’de hayatını kaybedenlerin artmasından dolayı “şok ve dehşet” içinde olunduğu ifade edilen açıklamada, taraflara, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki tüm yükümlülüklerine saygı göstermeleri çağrısı yinelendi.

Açıklamada, “(Filistin’de) Acil bir insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Artık yeter. Bu artık sona ermeli.” ifadeleri kullanıldı. Uluslararası alanda kurumların yanı sıra tanınmış simaların da tepkileri artıyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama, “kimsenin eli temiz değil” diyerek, Gazze savaşında “hepimiz suç ortağıyız” yorumunda bulundu.

Pod Save America’ya verdiği bir röportajda Obama “Eğer sorunu çözmek istiyorsanız, o zaman tüm gerçeği kabul etmelisiniz. Sonra kimsenin elinin temiz olmadığını, hepimizin bir dereceye kadar suç ortağı olduğumuzu kabul etmelisiniz.” dedi. Hamas’ın eylemlerini kınayan Obama ancak “işgalin ve Filistinlilerin başına gelenlerin dayanılmaz” olduğunu vurguladı.

DÜNYA SİYASETİNDEN TEPKİLER DE BÜYÜYOR

Avustralya’da ise Yeşiller senatörleri, hükümetten ateşkes çağrısına katılmasını talep etti ve istediği yanıtı alamadıktan sonra parlamentoyu terk etti. Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Senatör Mehreen Faruqi ‘Hükümet, cesaretsiz, kalpsiz ve korkaklardan oluşuyor’ dedi. İngiltere’de de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın Gazze’de acil ateşkes çağrılarını ısrarla reddetmesi üzerine 11 belediye meclisi üyesi partisinden istifa ettiğini açıkladı. Çin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının yol açtığı sivil can kayıplarını “insani felaket” olarak niteleyerek uluslararası topluma “trajediye son verme” çağrısında bulundu.

İran’ı ziyaret eden Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani, başkent Tahran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Reisi, “ABD, siyonist rejime, Filistin halkına yönelik acımasızca cinayetler işlemesi için silah, istihbarat ve mali destekte bulunuyor. Aslında bu rejimi teşvik ediyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Anglosaksonların, Orta Doğu’yu büyük savaşın eşiğine sürüklediğini belirterek, “Bu çizgi, Ukrayna dahil diğer bölgelerde de görülüyor.” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN