AB 'çok sert' diyerek duyurdu: İran'a yeni yaptırımlar yolda

AB 'çok sert' diyerek duyurdu: İran'a yeni yaptırımlar yolda

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Borrell, "İran'a karşı çok çok sert bir yaptırım paketi onaylayacağız" derken, Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto eden İranlı kadınların yanında olduklarını ifaden etti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın girişinde basın açıklamasında bulundu. Dışişleri bakanlarının gündeminde İran ve Rusya'ya karşı yaptırımların bulunduğunu belirten Borrell, "İran'a karşı çok çok sert bir yaptırım paketi onaylayacağız" diye konuştu.

9 Aralık'ta İranlı mevkidaşı ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını aktaran Borrell, İran'ın Rusya'ya silah arzını ve son günlerde iki kişinin idam edilmesi konusunu ele aldıklarını ifade etti. İran'da rejimin eylemcilere yönelik uyguladığı şiddet karşısında AB'nin endişeli olduğunu belirten Borrell, "İran AB'nin bunları kuvvetli kınadığını ve barışçıl gösterileri destekleyen İran kadınlarının yanında olduğunu anlamak zorunda" ifadelerini kullandı.

AMİNİ PROTESTOLARI

AB, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülke çapına yayılan protestolara yapılan müdahaleyle ilgili 17 Ekim'de İranlı 11 kişi ve 4 kuruluşa ve 14 Kasım'da 29 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı.

RUSYA'YA YAPTIRIM KONUSUNDA BAKANLAR FARKLI GÖRÜŞTE

Borrell, AB Komisyonunun 7 Aralık'ta açıkladığı Rusya'ya yönelik 9'uncu yaptırım paketiyle ilgili 27 üye ülkenin bakanının farklı yaklaşıma sahip olduğunu ifade ederek, "Komisyon yalnızca teklifte bulundu. Kararı verecek olan Konseydir." dedi.

Son paketle ilgili teklifte yaklaşık 200 kişi ve kurum ile 3 Rus bankasının yaptırım listesine eklenmesi, çift kullanımlı ürünlere ihracat yasağı getirilmesi ve madencilik yatırımlarının yasaklanması yer alıyor.

KAİLİ'YE YÖNELİK YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcılarından Eva Kaili'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili soru üzerine Borrell, şunları kaydetti:

"Haberler kesinlikle çok çok endişe verici. Bazı olaylar ve gerçeklerle karşı karşıyayız. AP'nin eski başkanlarından biri olarak beni kesinlikle çok kaygılandırıyor. AB Dış İlişkiler Servisinden ya da delegasyonlardan kimseye atıfta bulunulmadı, biz etkilenmedik. Polis ve yargı süreci var, bu nedenle haberlerle ilgili çok endişeli olsak da sürece uygun hareket etmeliyiz. Yargı beyanlarının dışına çıkamam."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN