AB Ukrayna'ya 54 milyar dolarlık yeni yardım konusunda anlaştı

AB Ukrayna'ya 54 milyar dolarlık yeni yardım konusunda anlaştı

Avrupa Birliği liderleri oybirliğiyle Ukrayna'ya 50 milyar euroluk (54 milyar dolar) yeni yardım yapılmasına karar verdi. Zirve başlamadan önce yardım kararını veto eden Macaristan'a baskı yapıldığı ifade edildi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "27 liderin tamamı, AB bütçesi kapsamında Ukrayna'ya yönelik 50 milyar euroluk ek bir destek paket üzerinde anlaşmaya vardı" dedi.

Ukrayna'nın AB'den beklediği haber geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel Macaristan'ın haftalardır süren direnişini aşarak bugün oybirliğiyle Ukrayna'ya 50 milyar euroluk (54 milyar dolar) yeni yardım yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

Reuters'ta yer alan habere göre zirve başlamadan önce AB liderleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük çatışma olan Rusya-Ukrayna'daki savaşında taraf seçmesini söyleyerek Macaristan'a bloğunu kaldırması için baskı yaptı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Bir anlaşmamız var. O da birlik. 27 liderin tamamı, AB bütçesi kapsamında Ukrayna'ya yönelik 50 milyar avroluk ek bir destek paketi üzerinde anlaşmaya vardı" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, savaş üçüncü yılına yaklaşırken yardımın ülkesinin uzun vadeli ekonomik ve mali istikrarını güçlendireceğini söyledi.

Anlaşma, geçen Aralık ayında yardım paketini veto eden Orban'la haftalarca süren çekişmelerin ardından geldi. Macaristan'dan anlaşmaya ilişkin herhangi bir yorum yapılmadı.

Zirve başlamadan önce, Almanya, Polonya, Belçika ve Finlandiya'nın liderleri yaptıkları açıklamada, 27 ülkeden oluşan bloğun 2027 yılına kadar ortak bütçesinden Kiev'e yardım sunma konusunda anlaşmaya varmasının çok önemli olduğunu belirttiler.

NE OLMUŞTU?

Macaristan 15 Aralık'ta AB liderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda tartışılan Ukrayna'ya yardım fonu kararını veto etmişti. AB'nin diğer 26 ülkesinin liderleri Ukrayna'ya 50 milyar euroluk yardım fonu sağlanması kararını onaylarken Macaristan fonu bloke etmişti. Macaristan Başbakanı Orban açıklamasında, "Gece vardiyasının özeti: Ukrayna'ya ekstra para için veto" ifadesini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN