ABD ve Japonya, nadir toprak elementleri için iş birliği anlaşması imzaladı

ABD ve Japonya, nadir toprak elementleri için iş birliği anlaşması imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, kritik mineraller ve nadir toprak elementlerinin üretimi ve tedarikinde iş birliğini artıran anlaşmaya imza attı. Anlaşma, Çin’in ihracat kontrollerini sıkılaştırmasının ardından ekonomik ve teknolojik ittifakı güçlendirmeyi hedefliyor.

ABD ve Japonya, kritik ve nadir toprak minerallerinin üretimi ve tedarikinde ortak projeleri artırmayı öngören bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, Çin’in ABD’nin tarifelerine yanıt olarak nadir toprak elementleri ve çip üretim ekipmanlarının ihracat kontrollerini sıkılaştırmasının ardından geldi.

İmza, Trump’ın Tokyo ziyareti sırasında Japonya’nın yeni Başbakanı Sanae Takaichi ile ilk kez görüşmesi sırasında atıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki tarafın “ileri teknolojiler ve ilgili sanayi tabanları da dahil olmak üzere yerli sanayileri desteklemek için gerekli ortak projeleri artırmayı ve kritik mineraller ile nadir topraklar için çeşitlendirilmiş, likit ve adil pazarların geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla ekonomik politika araçlarını ve koordineli yatırımları kullanmayı” kabul ettiği belirtildi.

İki lider ayrıca, hükümetlerini “giderek büyüyen ABD-Japonya ittifakının yeni bir altın çağı için daha fazla adım atmaya” yönlendiren bir belgeyi imzaladı.

“EN GÜÇLÜ DÜZEYDE BİR MÜTTEFİK”

Trump, Japonya’yı “en güçlü düzeyde bir müttefik” olarak tanımlarken, Takaichi’yi “en büyük başbakanlardan biri” olarak nitelendirdi. Takaichi ise iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirme sözü vererek, bu ittifakı “dünyanın en büyük ittifakı” olarak tanımladı.

Trump, nadir toprak minerallerine erişim konusunda uzun süredir ilgi gösteriyor ve hem ekonomik kazanç hem de jeopolitik etki elde etmeyi hedefliyor.

Bu yılın başlarında ABD, Ukrayna ile bir mineral anlaşması imzalamıştı. Amerikan yetkililer, anlaşmayı Kiev için bir güvenlik garantisi olarak değerlendirmişti. Ayrıca Trump, Avustralya ile de Çin’in nadir toprak ve kritik mineraller pazarındaki hakimiyetine karşı koymayı amaçlayan bir yatırım anlaşması imzalamıştı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN