Yılda 25.000 ton üretiliyor! Aydın’da 20 metrede sırıkçı mesaisi başladı

Yılda 25.000 ton üretiliyor! Aydın’da 20 metrede sırıkçı mesaisi başladı

Aydın’da AB tescilli meşhur kestanede hasat başladı. Bölgede yılda 25.000 ton üretim yapılırken, sırıkçılar da 20 metrede tehlikeli mesai harcıyor.

AB tescili bulunan Aydın kestanesi için zorlu ve tehlikeli hasat başladı. Yılda ortalama 25.000 ton üretim yapılan kentte Efeler, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinin yüksek rakımlarında erkekler ağaç tepelerinde “sırıkçı” olarak, kadınlar da yerdeki dikenli kozalakları toplayarak emek harcıyor.

20 METRE YÜKSEKTE ADETA CAMBAZLARLA YARIŞIYORLAR

15-20 metrelik yükseklikteki kestane ağaçlarına tırmanan “sırıkçılar”, ellerindeki uzun sırıklarla dalları çırparak kestaneleri yere düşürüyor. Bir daldan diğerini geçerken dengelerini korumak zorunda olan işçiler, riskli ve tehlikeli bir mesai harcıyor. Bölgede sırıkçı olarak çalışan Tarık Sarı, "Durduğumuz yere sağlam basacağız. Yoksa düşüp bir tarafımızı kırıp, ölüm riskiyle de karşılaşabiliriz. Cambaz gibi olmazsak ne bu kestane biter ne de bu zorlu süreci başarabiliriz” dedi.

Senelerdir ağaçların tepesinde çalıştığını belirten 66 yaşındaki Hasan Sarı da, "Herkesin yapacağı bir iş değil. Ama bunu yapmak bizler için çok basit bir olay. Ağacın sağlamlığına bakmak lazım, çürüklüğüne bakmak lazım. Ayağının altında ağaçta yaprak var. Bastığın zaman kayar. Kaydığın zaman da ya kolun kırılacak ya öleceksin, çok tehlikeli. Riski çok yüksek. Ben şu anda 66 yaşındayım ve 50 yıldır bu ağaçların başındayız. Yani cambazlar bizim elimize su dökemez” ifadelerini kullandı.

aydinda-kestane-hasadi-basladi-1.jpg

SIRIKÇILAR GÜNLÜK 5.000 TL’YE ÇALIŞIYOR

Sırıkçılar tarafından düşürülen dikenli kestane kozalakları, engebeli tarlalarda kadın işçilerce toplanıyor. Tarlada devamlı eğilerek çalıştıklarından dolayı zorlandıklarını belirten kadın işçiler, sabır isteyen toplayıcılık sürecinin en önemli ayağı oluyor. Zorlu koşullarda yürütülen mesaide sırıkçılar günlük 5.000 TL’ye, kadınlar da 2.500 TL’ye çalışıyor.

Araziden toplanarak çuvallara dökülen kestaneler, dikenli dış kabuklarının çürümesi ve kestanenin kolayca ayrılması için 1 ay kuyularda bekletiliyor. Sonrasında ayıklanarak hem Türkiye’nin hem de dünyanın dört bir yanına ulaştırılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN