ABD yaptırımları yazılım dünyasını vurdu: Kırım, Suriye ve İran bloklandı

ABD yaptırımları yazılım dünyasını vurdu: Kırım, Suriye ve İran bloklandı

ABD’nin dünyanın değişik ülkelerine uyguladığı yaptırımlar teknoloji dünyasını etkilemeye devam ediyor. ABD yaptırımları gereği Kırım, Suriye ve İran'daki yazılımcıların GitHub'a girmesi bloklandı.

KARAR.COM

Geçtiğimiz aylarda, Çinli teknoloji devi Huawei’yi hedef alan fakat daha sonra vazgeçilen kısıtlamalar bu sefer yazılımcıları hedef aldı. Yazılımcılar için vazgeçilmez bir kaynak olan GitHub İran, Suriye ve Kırım’dan siteye erişmek isteyen kullanıcıları engelleyeceğini duyurdu. Dünyanın en büyük kod kütüphanesi havuzu olan ve Microsoft tarafından satın alınan GitHub’ın CEO’su Nat Friedman, ABD’de iş yapan diğer firmalar gibi GitHub’ın da ülkenin ihracat kurallarıyla uyumlu şekilde çalışması gerektiğini ifade etti.

GitHub’ın kararıyla birlikte, yaptırım kararı uygulanan ülkelerdeki GitHub’a girmek isteyen internet kullanıcıları özel depolara (private repositories) GitHub Marketplace’e giriş yapamayacak. Kamuyu açık olan depolara (public repositories) erişimde de bazı kısıtlamalar uygulanacak. Bu kaynaklar ancak ticari amaçla kullanılmaması şartı ile herkesin kullanımına açık kalmaya devam devam edecek.

VPN KULLANANLARIN ERİŞİMİ SINIRLANACAK

GitHub nükleer silah geliştirdiğimi düşündüğü için hesabımı kapattı
Kararın uygulanmasının ardından Kırım’da yaşayan bir Rus yazılımcı GitHUb hizmetlerinden bazılarına ulaşamadığı için şikayet ederken, İran’da yaşayan yazılımcı Hamed Saeedi Fard’ın başına gelenleri yazdığı Medium yazısı da yazılım dünyasının gündemine girdi. (GitHub nükleer silah geliştirdiğimi düşündüğü için hesabımı kapattı)
GitHub engellediği kullanıcıları ödeme geçmişi ve IP’sine göre belirliyor. Yani İran’da yaşayan bir Türk yazılımcı da aynı engelleme ve sınırlamalar ile karşılaşıyor. Şirketin kısıtlamasını VPN ile aşmaya çalışanların da erişiminin sınırlanacağı duyuruldu.
Erişiminin yanlışlıkla engellendiğini düşünen GitHub kullanıcıları için şirket bir şikayet formu oluşturdu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN