ABD'de ilticacı tartışması: Teksas Valisi ilticacıları New York’a gönderdi

ABD'de ilticacı tartışması:  Teksas Valisi ilticacıları New York’a gönderdi

Teksas Valisi Greg Abbott, son siyasi manevrasıyla ABD’nin “sığınak şehirleri”nden Washington DC’den sonra, New York’a da otobüslerle ilticacı gönderdi. Olay, Cumhuriyetçi Vali Abbott ile Demokrat Partili New York Belediye Başkanı arasında siyasi tartışmaya dönüştü.

NEW YORK / KARAR

Başkan Joe Biden'in sınır politikasına itirazlarını dile getiren Teksas Valisi Abbott, Meksika sınırından kaçarak Teksas’a geçen ilticacıları, New York, Washington DC gibi Demokratların yönetimindeki kentlere gönderiyor. Abbott nisan ayından bugüne kadar ulusal muhafız askerleri eşliğinde Washington DC’ye otobüslerle 5100 ilticacı gönderdi.

New York'a gönderilen ilticacıların ilk otobüsü cuma sabahı New York’taki Port Authority Otobüs Terminali'ne ulaştı.

NEW YORK BELEDİYESİ'NDEN SICAK KARŞILAMA

New York Belediyesi ve gönüllü gruplar, üç gün süren otobüs yolculuğu yapan yorgun ilticacılara Belediye Başkanı Adams’ın da katıldığı sıcak karşılama programıyla “hoşgeldin” dedi.

Karşılamanın ardından, New York belediyesinin göçmenlik birimi yetkilileri, ilticacıları gönüllü taksicilerle tek tek sığınaklara gönderdi.

Belediye Başkanı Adams karşılamanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "New York, her zaman yaptığımız gibi, sığınmacıları kollarını açarak karşılamaya devam edecek" diyerek Abbott’a yanıt verirken, ilticacıları ağırlamak için Washington’dan kaynak istedi.

Vali Abbott da, cuma günü yaptığı açıklamasında New York'un “sığınak şehir” statüsünü eleştirmişti.

ABD'NİN GÖÇMENLER İÇİN GÜVENLİ KENTLERİ

Demokratların hakim olduğu Washington DC ve 12 eyalette birçok büyük kent, sığınmacıların sınır dışı edilmelerini önlemek için onların sorumluluğunu üstlenip, barınak sağladıkları için “sığınak şehir” olarak adlandırılıyor. Göçmenleri sınır dışı edilmekten korumak için federal göçmenlik uygulama görevlileriyle işbirliğini sınırlıyan bu şehirler, göçmenler için güvenli bir liman oluşturuyorlar.

3 YILDA 20 BİN TÜRKİYELİ İLTİCACI

Meksika sınırından ABD’ye yasa dışı yollarla sınırı aşarak gelenler arasında Türkler de yer alırken, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’ne göre son 3 yılda Türkiyeli sığınmacıların sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle son bir yılda ABD’ye gelen Türkiyeli sığınmacı sayısının 15 bine, 2019’dan bugüne kadarki dönemde ise 20 bine çıktığı görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN