Fener Rum Patriği Bartholomeos Biden ile görüşecek

Fener Rum Patriği Bartholomeos Biden ile görüşecek

ABD'deki Rum cemaatlerine ziyaret turuna çıkan dünya genelindeki tüm Ortodoks Hristiyanların lideri Fener Rum Patriği Bartholomeos, ABD programı çerçevesinde Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüşecek. Öte yandan Bartholomeos'un Washington DC’de rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenilirken, Biden'la yapılacak görüşmenin iptal edilmediği bildirildi.

SELÇUK ACAR

ABD’ye 12 günlük resmi ziyarette bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos temaslarına Washington’da başladı.

Patrik Bartholomeos’u Washington’daki Andrew Havaalanı’nda ABD resmi görevlileri ve bir çok ülkenin Washington büyükelçisiyle birlikte ABD’deki Rumların dini lideri Bakırköy doğumlu Başpiskopos Elpidophoros karşıladı. Daha sonra Bartholomeos için Beyaz Saray yakınındaki St. Regis Otel’de bir karşılama töreni düzenlendi.

Bartholomeos burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Minnettarlık ve büyük coşkuyla dolu bir kalple, hepiniz ve büyük Amerikan Ulusu için kutsama ve takdime sözleri söylüyoruz. Amerika’nın Kutsal Başpiskoposluğunu, onun dindar din adamlarını ve Otuz Yıllık Patrikhane görev süremiz boyunca bize yakınlaşan hükümetteki birçok arkadaşını son ziyaretimizin üzerinden on iki yıl geçti.“

Eylül ayında New York’taki Türkevi açılışına da katılan Başpiskopos Elpidophoros da hoşgeldin konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bizler, ‘Konstantinopolis Ana Kilisesi’nin dindar çocukları, sizi tarihi ve ünlü patrikhanenin vekilliğinde yedinci kez aramızda açık yüreklerle karşılıyoruz… derin bir duygu ve büyük bir sevinçle. Çünkü saygıdeğer kişiliğinizde, otuz yıldır yönettiğiniz Kutsal Büyük Mesih Kilisesi’nin somutlaşmasını görüyoruz – tarihteki en uzun patrikhane görev süresi. Gerçekten de, Amerika’nın tam kalbinde Ortodoks Hıristiyan inancımızı yaşamak için çabalarken, bilge rehberliğiniz, baba bilgeliği ve bilge patrikhane tavsiyenizi büyük bir heyecanla bekliyoruz. Önümüzdeki günler, hepimizin değer vereceği ve Mesih’in bu topraklardaki yaşamıyla ilgili vizyonumuzu şekillendirecek pek çok deneyime ev sahipliği yapacak.“

EN SON 2009’DA ABD’Yİ ZİYARET ETMİŞTİ

24 Ekim Pazar günü Washington DC’deki Ayasofya Katedrali’ndeki Pan-Ortodoks Chorostasia’ya katılacak olan Bartholomeos’un daha sonra Amerika’daki Rum Ortodoks Kilisesi’nin yeni atanan senatörleri ve Ayasofya katedral cemaati ile Pan-Ortodoks öğle yemeğinde bir araya gelecek.

2009 yılından bu yana ABD’ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Bartholomeos küresel 2020 yılında planladığı ziyareti COVID-19 sağlık krizi yüzünden ertelemek zorunda kalmıştı.

Ziyaretinin ilk gününde ABD’nin Washington Büyükelçisi Alexandra Papadopoulou’nun Bartholomeos onuruna rezidansında verdiği yemeğe Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mertcan da katılarak, Bartholomeos ile aynı masada oturdu.

Patrik Bartholomeos ülke genelinden ABD Rum Ortodoks Başpiskoposluğu liderleri başta olmak üzere bir çok dini liderle bir araya gelirken, New York’ta 11 Eylül saldırılarında yıkılan kilisenin yerine inşa edilen St. Nicholas Rum Ortodoks Kilisesi ve Ulusal Tapınak’ın kapı açılış törenine de katılması bekleniyor.

BEYAZ SARAY’DA BAŞKAN BİDEN’LA GÖRÜŞECEK

ABD ziyaretinde Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden’la görüşecek olan Patrik Bartholomeos’un, ABD’deki kiliselerin yeniden yapılandırılması ve anavatanı Türkiye’deki kiliselerin statüsü gibi konuları dile getirmesiyle birlikte, Türkiye’de 50 yıl önce kapatılan dini okulların yeniden açılması çağrısında bulunması bekleniyor.

1940 doğumlu olan ve 2 Kasım 1991’de taç giyen Bartholomeos, 1997’de Demokrat Partili eski Başkan Bill Clinton döneminde, Kongre Altın Madalyası ve Başkanlık Özgürlük Madalyası’yla ödüllendirilirken, 2008’de Time’ın “Dünyanın En Etkili 100 kişisi” listesine girmişti.

Öte yandan Amerikan Rum Ortodoks Başpiskoposluğunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Bartholomeos’un uzun uçak yolculuğu ve yoğun programı nedeniyle kendisini iyi hissetmediği ve doktorların tavsiyesiyle George Washington Üniversitesi Hastanesinde müşahede altına alındığı belirtildi.

Başpiskoposluk, ilk açıklamasından birkaç saat sonra yaptığı yeni paylaşımda, Bartholomeos'un kendini iyi hissettiğini ancak doktorların tavsiyesi üzerine geceyi hastanede geçirdikten sonra sabah taburcu edilmesinin beklendiğini bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN