ABD’den ‘yok sayılan kadınlara’ destek: Taliban üyelerine vize yaptırımı geliyor

ABD’den ‘yok sayılan kadınlara’ destek: Taliban üyelerine vize yaptırımı geliyor

Kadınlara yaşam hakkı tanımayan Afganistan’ın Taliban yönetimine uluslararası alanda tepki ve baskı devam ediyor. Son olarak ABD, kadın ve kız çocuklarına yönelik görülmemiş baskıdan dolayı Taliban üyelerine vize kısıtlamaları getirileceğini duyurdu.

Neredeyse iki yıldır Afganistan’da hüküm süren baskıcı Taliban yönetimine karşı yeni düzenlemeleri duyuran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bazı mevcut ve eski Taliban üyelerine ve Afganistan'da kadın ve kız çocuklarının haklarını kısıtladığı düşünülen kişilere yeni vize kısıtlamaları başlatılacağını bildirdi.

‘TALİBAN HALKI YOK SAYIYOR’

Duyuru, Taliban'ın kadınların üniversitelere gitmesini ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladığını açıklamasından haftalar sonra geldi. Blinken, bu kararların yeni vize yasaklarına katkıda bulunduğunu belirtti ve ABD'nin eylemleri "en güçlü terimlerle" kınadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Blinken, "Taliban'ın en son uygulamaları, kadınların üniversitelere girmesini ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklıyor ve Taliban'ın ortaokulları kızlara kapatan ve kadınların ve kızların Afgan toplumu ve ekonomisine katılımını sınırlayan önceki önlemlerini daha da ileriye taşıyor. Bu kararlarla Taliban, Afgan halkının refahını hiçe saydığını bir kez daha göstermiştir” dedi.

‘EKONOMİK KRİZİ DERİNLEŞTİRECEK’

Bakan Blinken, Taliban'ın 2021'de kaotik ABD askeri geri çekilmesinin ardından ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana kadın ve kız çocuklarının haklarını baltalayan diğer eylemlerine atıfta bulunarak “Şimdiye kadar, Taliban'ın eylemleri bir milyondan fazla okul çağındaki kızı sınıftan çıkardı, daha fazla kadın üniversitelerden ve sayısız Afgan kadın iş gücünden dışlandı. Bu rakamlar zaman geçtikçe artacak ve ülkenin zaten korkunç olan ekonomik ve insani krizlerini daha da kötüleştirecek” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN