ABD'nin en büyük sızıntısını yapan Snowden'dan casusluk çıkışı: Devletlerin takip ve dinleme çalışmaları korkunç seviyede

ABD'nin en büyük sızıntısını yapan Snowden'dan casusluk çıkışı: Devletlerin takip ve dinleme  çalışmaları korkunç seviyede

ABD'nin en büyük istihbarat sızıntılarından birini 2013'te gerçekleştiren eski Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanı Edward Snowden, ülkelerin takip ve dinleme kabiliyetlerinin korkunç seviyelere çıktığını söyledi. Devletlerin elindeki takip ve dinleme teknolojilerinin korkunç şekilde ileri seviyeye ulaştığını söyleyen Snowden, “Bu teknolojiler son derece etkili hale geldi. 2013'te gördüklerimizi ve bugünkü kapasiteyi düşünürsek, 2013'teki teknolojiler çocuk oyuncağı gibi görünüyor" dedi.

2013 yılında ABD'nin ülke dışındaki gizli dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, gözetleme sistemlerinin gelişimini değerlendirdi. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan Snowden, devletlerin elindeki takip ve dinleme teknolojilerinin korkunç şekilde ileri seviyeye ulaştığını söyledi.

Snowden “Bu teknolojiler son derece etkili hale geldi. 2013'te gördüklerimizi ve bugün hükümetlerin elindeki kapasiteyi düşünürsek, 2013'teki teknolojiler çocuk oyuncağı gibi görünüyor” dedi. İndependent Türkçe'nin aktardığına göre büyük teknoloji firmalarının ve hükümetlerin gizli dinleme faaliyetleri nedeniyle halkın güvenini kaybettiğini savunan Snowden, şöyle devam etti:

352352.jpgEdward Snowden

'TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ KULLANICILARDAN FAYDALANDI'

“Hükümetin bizi mahvetmeyeceğine güveniyorduk. Ama onlar tam da bunu yaptı. Teknoloji şirketlerinin bizden faydalanmayacağına güvendik. Onlar da bunu boşa çıkardı. Bunlar tekrar yaşanacak çünkü bu, iktidarın doğasında var.”

39 yaşındaki eski NSA çalışanı, son dönemde popülerleşen uçtan uca şifreleme sisteminin, dünyadaki istihbarat servislerinin gizli dinleme ve casusluk faaliyetleriyle ilgili sızıntılar neticesinde ortaya çıkan olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

SNOWDEN NE YAPMIŞTI, SIZDIRDIĞI BELGELERDE NE VARDI?

Snowden, 2013'te gizli istihbarat bilgilerini paylaşarak ABD tarihindeki en büyük sızıntılardan birine imza atmıştı. Belgelerde, NSA'in ABD merkezli internet şirketlerinin topladığı tüm özel iletişim verilerine erişebildiği ve yabancı ülke vatandaşlarına ait tüm internet yazışmalarını bilgi toplamak için kullanılabildiği ortaya çıkmıştı.

Ayrıca sızıntılarda NSA'in BK istihbarat kurumu GCHQ'yla (Government Communications Headquarters) dünya genelinde gizli dinleme faaliyetleri yürüttüğü de ortaya konmuştu. ABD'de 30 yıla kadar hapis istemiyle aranan Snowden, 2013'te Rusya'ya kaçarak geçici oturma izni almıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylülde Snowden'a yurttaşlık verilmesini de onaylamıştı.
Snowden, ifşaların ardından çok zorluk yaşadığını belirterek, buna rağmen "hiçbir pişmanlık duymadığını" söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN