Esad rejiminin devrildiği Suriye'de silahlı grupların konumuna dair tartışmalar devam ediyor. ABD'nin, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Suriye Demokratik Güçleri'yle iş birliğine devam etmesi IŞİD tehdidine dayandırılırken ABD'li kaynaklar, "Türkiye’nin son derece meşru ulusal güvenlik çıkarlarını dikkate alıyoruz. Hiçbir tarafın, kendi tek taraflı çıkarlarını, Suriye halkının daha geniş çıkarlarının önüne koymasını istemiyoruz." açıklamasını yaptı.
Suriye'de 24 yıllık Esad rejimi, Heyet Tahrir el-Şam öncülüğündeki silahlı muhaliflerin 8 Aralık'ta başkent Şam'ı ele geçirmesiyle devrildi. Ülkedeki 13 yıllık iç savaşın kırılma noktasını oluşturan gelişmeden sonra bölgedeki odakların nerede konumlandırılacağı tekrar gündeme geldi.
Türkiye'nin önemli bir aktör olarak görüldüğü Suriye'de, Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) yapılan iş birliğine dair ABD'den açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matther Miller, "SDG, IŞİD’e karşı koalisyon içinde son derece önemli bir rol oynuyor ve Türkiye de tabii ki bu koalisyonun bir üyesi. Türk muhataplarımızla çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Güler: ABD'li dostlarımıza da açık ve net ifade ettik... Öncelikli konumuz YPG'nin tasfiyesi
AKABEDE'DE BU KONU ELE ALINDI
"Bu son derece hassas ve zor konu, Dışişleri Bakanı (Antony Blinken) ile Türk muhatapları arasındaki konuşmaların büyük kısmını oluşturdu ve tabii ki hafta sonu Akabe’deki toplantılarda da ele alındı." diyen Miller, "Türkiye'nin, ABD'nin de terör örgütü olarak kabul ettiği, belirli bir terörist grubu hedef alma hakkını meşru görüyoruz. PKK’dan bahsediyorum." şeklinde konuştu.
'ÇATIŞMALARI KÖRÜKLEMEMELİYİZ'
Suriye'ki mevcut durumun çok kırılgan olduğunu vurgulayan Miller, "Hiçbir tarafın, kendi tek taraflı çıkarlarını, Suriye halkının daha geniş çıkarlarının önüne koymasını istemiyoruz. Zaman, istikrarı artırma ve mezhebi çatışmalara daha da körüklememe zamanıdır." ifadelerini kullandı.
ABD'li bir yetkili el Arabiye Kanalı’na konuştu: Türkiye’nin SDG’ye saldırılarını tolere etmeyeceğiz
'IŞİD'İN BAŞINI KALDIRMAMASI HERKESİN ÇIKARINA'
SDG'nin terör örgütü IŞİD’e karşı "son derece" önemli bir rol oynadığını savunan Miller, Türkiye'nin de bu koalisyonun üyesi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
"IŞİD’in yeniden başını kaldırmaması, SDG’nin elinde tutulan IŞİD savaşçılarının serbest bırakılmaması, ABD'nin, Türkiye'nin, Suriye halkının ve bölgedeki tüm ülkelerin çıkarınadır. Bu nedenle çok zor bir konu olmasına rağmen Türk muhataplarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Sanırım bu hafta bu konuda onlarla konuşacağız.''
ATEŞKESİ DOĞRULAMADI
ABD’nin teşvikiyle geçen hafta Menbiç’te SDG ve Suriye Milli Ordusu (SMO) arasında bir ateşkes anlaşmasının devreye girdiği iddiası üzerine Miller, bunu doğrulayamayacağını belirterek ''Bölgedeki tüm taraflarla – Kuzey Suriye’deki taraflarla, Türk müttefiklerimizle – çok yoğun bir diplomasi yürütmeye devam ediyoruz. Amacımız, Kuzey Suriye’deki istikrarı artırmak ve SDG'nin IŞİD'e karşı verdiği önemli mücadelede dikkatinin dağılmasını engellemek için her şeyi yapmak.' şeklinde konuştu.
NEDEN NATO MÜTTEFİKİ DEĞİL DE SDG?
IŞİD ile mücadelede ABD’nin neden ’’NATO müttefiki Türkiye ile değil, terör örgütü olarak tanımladığı bir grupla çalıştığı’’ sorusuna Miller, şöyle yanıt verdi:
''Biz bunu NATO müttefikimizle tartışıyoruz ve en iyi yolu bulmaya çalışıyoruz ancak dediğim gibi Türkiye’nin son derece meşru ulusal güvenlik çıkarlarını da dikkate aldığımız bu hassas zamanda amacımız, Suriye'nin bir kez daha mezhebi çatışmalar için bir alan haline gelmesini engellemektir. Suriye, yıllarca süren vahşi bir iç savaşın ardından bir rejimin çöküşünü yeni atlatmışken durumu daha da istikrarsızlaştıracak hiçbir eylem görmek istemiyoruz. Bu durum, Suriye halkının daha fazla acı çekmesine yol açacaktır.''