Açıklama Ankara yerine Moskova'dan geldi: Türkiye'nin ikinci nükleer santrali de Rusya'ya emanet

Açıklama Ankara yerine Moskova'dan geldi: Türkiye'nin ikinci nükleer santrali de Rusya'ya emanet

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'nin Sinopta yapılması planlanan ikinci nükleer güç santralinin inşası için Cumhurbaşkanı Erdoğan'la anlaşma sağlandığını duyurdu. Rasatom Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaatını ve işletmesini de üstlenmişti. Santralde, 34 milyar kilowatt saatlik yıllık elektrik üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'nin ikinci nükleer güç santralinin inşası için Ankara ile anlaşma yapıldığını duyurdu. Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ardından, bu yeni projenin de Rosatom tarafından gerçekleştirileceği belirtildi. Lihaçev, Rusya'nın parlamento binası Devlet Duması'nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni santral inşasını Rosatom'a teslim etme kararı aldığını açıkladı. Açıklamanın Ankara yerine Moskova'dan gelmesi dikkat çekti.

'ERDOĞAN BİLDİRDİ'

Sputnik haber ajansının aktardığına göre, Lihaçev, Türk yetkililerle yeni nükleer santral projesi hakkında yoğun müzakereler yapıldığını ifade etti. İnşaatın muhtemelen Sinop'ta gerçekleşeceğini belirten Lihaçev, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin bize devredilmesine yönelik siyasi bir kararın alındığını ifade etti. Şu anda proje detayları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Lihaçev, 2022 yılında yaptığı bir açıklamada, Sinop'ta bir nükleer güç santrali inşa etmek üzere Türkiye ile görüşmelere başladıklarını duyurmuştu. Lihaçev'e göre, Sinop, nükleer santral inşası için cazip bir konum olarak değerlendiriliyor ve büyük bir nükleer santral projesinin geleceği düşünülerek teknolojik iş birlikleri ve yatırım politikaları üzerinde Türk iş ortaklarıyla görüşmeler yapılmıştı.

AKKUYU 29 EKİM'DE FAALİYETE GEÇECEK

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Rusya ile 2010 yılında yapılan anlaşma sonucu inşa edildiği belirtildi. Dört reaktörden oluşacak Akkuyu Santrali'nin toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacağı ve ilk reaktörün 29 Ekim 2024'te faaliyete geçmesinin beklendiği ifade edildi.

Sinop Nükleer Güç Santrali'nden elde edilmesi planlanan yıllık elektrik üretiminin 34 milyar kilowatt saat olacağı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ay önce yaptığı Yunanistan ziyaretinde, Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralin enerjisinden Yunanistan'ın da yararlanabileceğini söyledi.

Lihaçev ayrıca, Belarus'ta yeni nükleer üretim kapasitelerinin inşası konusunun Moskova ve Minsk tarafından değerlendirildiğini ve Rosatom'un bu projeye de katılmaya hazır olduğunu belirtti. Ukrayna'da Rus kontrolü altındaki Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin fiziksel korumasının yeniden sağlandığını da ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN