Adidas, Puma ve Hugo Boss'un boykot yalanı ortaya çıktı: Üç büyük marka zulme ortak oldu

Adidas, Puma ve Hugo Boss'un boykot yalanı ortaya çıktı: Üç büyük marka zulme ortak oldu

Çin'in Uygurları Sincan'da zorla çalıştırdığının ortaya çıkmasının ardından uygulanan geniş çaplı boykota katıldığını açıklayarak bölgeden pamuk ithalatı yapmayacaklarını söyleyen Adidas, Puma ve Hugo Boss markalarının ürünlerinde Sincan pamuğuna rastlandı.

Çin hükümetinin Uygurlara yönelik zulmü dünya gündemindeki yerini koruyor. Devlet, Uygurlara yönelik işkence ve zorla çalıştırma uygulamaları sebebiyle birçok ülkeden birçok markanın boykotuna uğrarken yapılan bir araştırma, çarpıcı detayı gözler önüne serdi.

Jülich'teki Agroisolab ve Hochschule Niederrhein Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Adidas, Puma ve Hugo Boss tarafından üretilen gömlek ve tişörtlerde Sincan pamuğu izine rastlandı. Halbuki söz konusu Alman giyim şirketleri, Çin'in Uygurları zorla çalıştırma politikasının öğrenilmesinin ardından tedarik zincirlerini revize edeceklerini duyurmuşlardı.

The Guardian'ın haberine göre; Agroisolab'dan Markus Boner, Alman kamu yayıncısı NDR'nin araştırma programı STRG_F'ye verdiği demeçte, "Pamuktaki izotopik parmak izleri nettir ve diğer ülkelerden ve hatta Çin'in diğer bölgelerinden temin edilen pamuktan ayırt edilebilir" diye konuştu.

FİRMALAR İNKAR ETTİ

Puma'nın bir sözcüsü The Guardian'a şunları söyledi:

“Gerçekten şiddetle ısrar ediyoruz ve Puma'nın Sincan bölgesinden herhangi bir pamuk tedarik etmediğini bir kez daha teyit ediyoruz. Sincan bölgesindeki herhangi bir pamuk tedarikçisiyle doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkimiz olmadığını yineliyoruz.

Araştırmalarımız yoluyla elde ettiğimiz tüm bilgilere ve tedarik zincirimizde uyguladığımız kontrollere dayanarak, Sincan bölgesinden pamuk tedarik etmediğimizden eminiz."

Adidas'ın bir sözcüsü de, şirketin "pamuğu yalnızca diğer ülkelerden tedarik ettiğini ve tedarik zincirinde adil ve güvenli çalışma koşulları sağlamak için çeşitli önlemler aldığını" söyledi.

Yayından önce STRG_F araştırmacıları tarafından ürünlerinde Sincan pamuğu kullanılması durumunda, ekarte edip edemeyecekleri sorulan Hugo Boss, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmaya asla müsamaha göstermediklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Çin, Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasının ardından küresel çapta geniş bir boykotla karşı karşıya kaldı.

ABD, geçen yıl Çin'den pamuk ithalatını yasakladı. Mesele, Avrupa Komisyonu'nda da tartışılsa da yasak kararı alınmadı, firma inisiyatifine bırakıldı. Birçok Avrupalı firma da boykota katıldığını açıkladı.

Bu firmalardan Hugo Boss, Ekim 2021 itibariyle yeni koleksiyonlarının üretiminin "küresel standartlarına uygun olarak revize edildiğini" ve "zorla çalıştırmaya müsamaha göstermediğini" söyledi. Puma, 2020'de "Sincan'daki hiçbir üreticiyle doğrudan veya dolaylı iş ilişkisi olmadığını" belirtirken Adidas, aynı yıl herhangi bir Sincan tedarikçisiyle sözleşme ilişkisi olmadığını fakat kumaş tedarikçilerine bölgeden iplik tedarik etmemeleri talimatını verdiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN