BBC’nin aktardığına göre, “Gen Z regelt” (Z kuşağı hallediyor) adlı kampanya grubu tarafından organize edilen gösterilerde gençler; eğitim, sağlık ve kültür alanlarındaki kamu harcamalarının azaltılmasına, yükselen yaşam maliyetlerine ve zorunlu askerliğe tepki gösterdi.
Frankfurt başta olmak üzere Berlin, Köln ve Hamburg’da düzenlenen eylemlere katılanlar, okullara ayrılan kaynakların yetersizliğine ve sosyal hizmetlerdeki kesintilere karşı çıktı.
Gündüz saatlerinde büyük ölçüde barışçıl geçen gösteriler, akşam saatlerinde şiddet olaylarına sahne oldu. Frankfurt polisi, X hesabından yaptığı açıklamada kent merkezinde “şiddet içeren isyanların” yaşandığını bildirdi. Bazı mağazaların camlarının kırıldığını ve acil durum ekiplerine molotofkokteyli atıldığını belirten polis, göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullandı.
Polis, bir silah mağazasının camlarının kırıldığını, şüphelilerden birinin gözaltına alınmasının ardından iki silahın ele geçirildiğini açıkladı. Olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Fransa’daki son eylemlerde bildirilen içeriklerin büyük kısmı kaldırıldı
İÇİŞLERİ BAKANI GÖSTERİCİLERİ HEDEF ALDI
Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Roman Poseck, Frankfurt’taki gösteriye yaklaşık 100 kişinin katıldığını belirterek bu kişileri “açıkça tespit edilmiş sol aşırılık yanlıları” olarak nitelendirdi. Poseck, gösterilerin sona eriş biçimini “utanç verici” olarak değerlendirdi.
Fransa’daki protestolarda yaşanan olaylara da değinen Poseck, “Hepimizin aklında Fransa’dan görüntüler var: yağmalamalar, yakılan evler, ateşe verilen polis araçları ve polislere yönelik saldırılar. Fransa bu açıdan örnek gösterilmemeli” dedi.
GÖSTERİLERE 18 BİNE KADAR KİŞİNİN KATILDIĞI AÇIKLANDI
Yetkililerin verilerine göre Frankfurt, Münih ve Berlin’deki gösterilere toplam 18 bine kadar kişi katıldı. Bu sayı, organizatörlerin internet sitelerinde paylaştığı tahminin yaklaşık yarısına karşılık geldi. Alman medyası ise ülke genelindeki kentlerde on binlerce kişinin eylemlere katıldığını bildirdi.
Gösterileri organize eden Gen Z regelt grubunun sözcüsü Lina Friedrich, eylemlerin savaş ve zorlamaya karşı barış ve özgürlük talebini dile getirmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Friedrich, sağlık ve eğitim sistemlerine daha fazla kaynak ayrılmasını istediklerini belirterek zorunlu askerlik uygulamasına karşı olduklarını ve toplumsal yüklerin daha adil paylaşılması gerektiğini ifade etti.
