Arap ülkeleri BMGK’nın ‘Sudan'da ramazanda ateşkes’ karar tasarısından memnun

Arap ülkeleri BMGK’nın ‘Sudan'da ramazanda ateşkes’ karar tasarısından memnun

Geçtiğimiz nisandan bu yana Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışmalar ülkeyi iç savaşa sürüklerken, Arap ülkeleri, BMGK’nın Sudan'da ramazan boyunca ateşkes yapılmasına ilişkin karar tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

2023'ün nisan ayı ortasında iç savaşın patlak verdiği Sudan’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Sudan'da ramazan ayı boyunca ateşkes yapılmasına ilişkin karar tasarısının kabul etti. Arap ülkeleri tasarıdan memnuniyetlerini bildiren açıklamalar yaparken, iç savaşın tarafları olan Sudanlı yetkililerle Hızlı Destek Kuvvetleri de ramazan ateşkesine ilişkin olumlu açıklamalar yayınladı.

‘RAMAZANIN MANEVİYATINI KORUYACAK ŞEKİLDE…’

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın, kararı memnuniyetle karşıladığı ve tüm Sudanlı tarafların Sudan'ı, halkını ve kutsal ay ramazanın maneviyatını koruyacak şekilde BMGK kararına uymasını" beklediği kaydedildi. Suudi Arabistan yönetimi ayrıca, tüm taraflara, Sudan halkının çıkarına ulaşmayı amaçlayan Cidde görüşmelerinin sonuçlarına uyma çağrısını yineledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dışişleri Bakanlığından yapılan bir açıklamada, BAE'nin BMGK'nin Sudan hakkındaki kararını memnuniyetle karşıladığı kaydedildi. BAE Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bu adımın Sudanlı taraflar arasındaki krizin sona erdirmesi ve insani yardımın bölgeye ulaşmasını kolaylaştırmasını sağlayacağına dair ifadelere yer verildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, BMGK'de karar tasarının kabul edilmesinin, Sudan'da krizin barışçıl yolla çözümü için önemli bir adım olduğu belirtildi. Katar'ın Sudan'da ramazan ayı boyunca ateşkes yapılmasına ilişkin karar tasarısından memnuniyet duyduğu ifade edilen açıklamada, Sudan'daki silahlı çatışmalar neticesinde yaşanan insani felaketin boyutlarının, sivillerin korunması için tüm kesimlerin çabalarını arttırmasını gerektirdiği kaydedildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada BMGK kararının memnuniyetle karşıladığını ifade edilerek, Sudanlı taraflar arasında uzlaşmaya varılması yönündeki tüm uluslararası çabalara destek verileceği aktarıldı. Bahreyn'de Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, BMGK kararının memnuniyetle karşıladığı ve tüm Sudanlı tarafların Güvenlik Konseyi kararına uyması yönündeki umut dile getirildi.

‘SAVAŞIN DURMASININ BAŞLANGICI OLSUN’

Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, BMGK kararının memnuniyetle karşıladığı ifade edilerek, bunun Sudan'da istikrar ve barışın sağlanmasına yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sudan halkına barış ve istikrar fırsatları sağlamak amacıyla Sudan'da çatışmaları sona erdirme ve ulusal birliği güçlendirme aracı olarak diyalog ve siyasi çözümün önemi" vurgulandı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada BMGK kararının, krizin çözümü ve Sudan'ın aylardır tanık olduğu savaşı durdurmanın başlangıcı olması yönünde ifadelere yer verildi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Karar, kan dökülmesini durdurmak ve kardeş Sudan halkının arzuladığı barışa ulaşmak adına bölgesel ve uluslararası çabaları güçlendirmek için önemli bir fırsatı temsil ediyor" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "uluslararası topluma, Sudan halkının yaşadığı insani felakete çözüm bulunması için gerekli insani desteği sağlama" çağrısı yapıldı.

HDK: DİYALOĞA HAZIRIZ

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada "Kutsal Ramazan ayı boyunca Sudan'daki düşmanlıkların durdurulması çağrısında bulunan BMGK'nin kararını memnuniyetle karşılıyoruz" ifade edildi. Açıklamada "Kararın uygulanmasını ve gerekli insani hedeflere ulaşılmasını sağlamak için üzerinde anlaşmaya varılan izleme mekanizmaları konusunda diyaloga hazır olduğumuzu beyan ederiz" ifadelerine yer verildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ramazan ayı boyunca ülkedeki "düşmanlıkları" durdurma çağrısını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN