Aşırı sağcı bakandan Mescid-i Aksa’da ağır tahrik

Yeni yapılan seçimle beraber göreve başlayan aşırı sağcı İsrail hükümetinden bir bakan, Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti. Filistinlilere karşı ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle tanınan Itamar Ben-Gvir'in hamlesi Filistinlileri kızdırdı. Tepki çeken ziyaretle ilgili kınamalar gecikmezken, Türkiye’den ve ABD'den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kudüs'teki kutsal mekanların statükoları değiştirilemez" denildi.

Binyamin Netanyahu’nun liderliğinde kurulan hükümette ulusal güvenlik bakanı olan Itamar Ben-Gvir, Hamas’ın “kırmızı çizgimizi aşmayın” uyarılarına rağmen işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’yı ziyaret ederek "Hükümetimiz Hamas'ın tehditlerine teslim olmayacak” dedi.

‘DEMİR YUMRUKLA KARŞILIK VERİLMELİ’

Sabahın erken saatlerinde ve ülke polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa’ya giden İsrailli bakan, "Tapınak Tepesi, İsrail halkı için en önemli yerdir ve biz Müslümanlar ve Hıristiyanlar için hareket özgürlüğünü koruyoruz, ancak Yahudiler de buraya çıkacak ve tehditte bulunanlara demir yumrukla karşılık verilmeli" diye ekledi.

ŞİDDETE YOL AÇABİLİR

Geçtiğimiz hafta görevine başlayan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, kutsal bölgeye 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan oldu. Gözlemciler, Filistin tarafından büyük bir provokasyon olarak görülen bu adımın ölümcül şiddete yol açabileceği ve işgal altındaki topraklarda ve İsrail'in Müslüman vatandaşları arasında gerilimi tırmandırabileceği konusunda uyarıyor.

KINAMALAR GECİKMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesine ilişkin sorulara, “Bu ziyaretin gerilimi artırma ve şiddeti kışkırtma potansiyeli var. Söylediğimiz gibi, bu potansiyele sahip herhangi bir tek taraflı eylemden derin endişe duyuyoruz. Bu ziyaret bizi derinden endişelendiriyor. Tarihi statükoya gelince, tarihi statükonun ne olduğunu buradan tanımlamak bana düşmez. Tarihi statükonun ne olduğunu söylemek ABD'ye düşmez.” yanıtını verdi.

ABD’nin kesin bir şekilde Kudüs’teki kutsal mekanların tarihi statükosunun korunmasından yana olduğunu belirten Price, kutsal yerlerin tarihsel statükolarını değiştirmeye yönelik tek taraflı adımlara karşı olduğunu dile getirdi. Price, “Bu tür adımlar kabul edilemez.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" denildi.

Bakanlığın açıklamasında, "İsrail’i Kudüs’teki dini mekanların statüsünü ve kutsiyetini ihlal edecek ve bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olacak bu tür provokasyonların engellenmesi için sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz" diye eklendi.

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrailli bakanın Mescid-i Aksa'ya gitmesini kınadı.

‘ULUSLARARASI HUKUKU SALLAMIYOR’

İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid, dün Ben-Gvir'e "Bu ziyaret ölümcül bir şiddete yol açacak ve insanların hayatına mal olacak" demişti. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım bunu bir "suç" olarak nitelendirdi ve bölgenin "Filistinli, Arap ve Müslüman" kalacağını belirtti. Bar-Ilan Üniversitesi'nden Menachem Klein, ziyaretin Netanyahu'nun "uluslararası hukuku ve Biden yönetiminin tavsiyelerini umursamadığının" kanıtı olduğunu söyledi.

OLAYLI ZİYARET

Ben-Gvir, Nisan 2021'de parlamentoya girdiğinden beri Mescid-i Aksa'yı defalarca ziyaret etti, ancak kıdemli bir bakan olarak orada bulunması çok daha büyük bir ağırlık taşıyor. 2000 yılında dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron'un tartışmalı bir ziyareti, 2005'e kadar süren ikinci Filistin intifadasının ana tetikleyicilerinden biriydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN