Netanyahu’nun ‘aşırı sağ’ hükümetinin ilk hedefi: Yerleşim yerlerini genişletmek

Netanyahu’nun ‘aşırı sağ’ hükümetinin ilk hedefi: Yerleşim yerlerini genişletmek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı müttefikleriyle yaptığı koalisyon anlaşmasının bir parçası olarak işgal altındaki bölgeleri ilhak etme sözü verdi ve Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin genişletilmesini öncelik listesinde ilk sıraya koydu.

Öncelik listesi, Netanyahu hükümeti için fırtınalı bir başlangıç olması beklenen yönetimin zeminini hazırlarken, ülke kamuoyunun büyük bir kısmı ile İsrail'in yurtdışındaki en yakın müttefiklerinin arasını açabilir. Uzun listeye, Batı Şeria'nın "İsrail topraklarının her yerinde yerleşimi ilerletme ve geliştirme" taahhüdü öncülük ediyor.

BARIŞIN ÖNÜNDEKİ ENGEL

İsrail, 1967'de Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs ile birlikte Batı Şeria'yı da ele geçirdi. O zamandan beri İsrail, şu anda yaklaşık 2,5 milyon Filistinli ile birlikte yaşayan yaklaşık 500 bin İsrailliye ev sahipliği yapan düzinelerce Yahudi yerleşim yeri inşa etti. Uluslararası toplum, İsrail'in Batı Şeria yerleşimlerini yasadışı ve Filistin ile barışın önünde bir engel olarak görüyor.

Bugün yemin edecek olan Netanyahu'nun İsrail tarihindeki en dindar ve katı olan yeni hükümeti, aşırı dini partiler, Batı Şeria yerleşimci hareketine bağlı aşırı sağcı ve milliyetçi bir dini grup ve Netanyahu’nun Likud partisinden oluşuyor.

İSRAİL BİLE YASADIŞI KABUL EDİYOR

Likud ile Dini Siyonizm Partileri arasındaki koalisyon anlaşmasında Netanyahu, İsrail hükümeti tarafından bile yasadışı kabul edilen yerleşim karakollarını yasallaştırma sözü verdi. Ayrıca, “zamanlama gözetilerek ve İsrail devletinin ulusal ve uluslararası çıkarlarını göz önünde bulundurarak” Batı Şeria'yı ilhak etmeyi vaat ediyor.

Anlaşma ayrıca, güvenlik bakanı olarak ulusal polis teşkilatından sorumlu olacak aşırı sağcı politikacı Itamar Ben-Gvir'e de önemli faydalar sağlıyor. Bu, Ben-Gvir'in on binlerce Filistinli arasında küçük bir yerleşimci topluluğu arasında yaşadığı bölünmüş Batı Şeria şehri Hebron'daki İsrail yerleşimlerine yönelik hükümet finansmanını genişletme ve büyük ölçüde artırma taahhüdünü içeriyor.

‘DİNİ İNANCA GÖRE HİZMET’ DÜZENLEMESİ

Bu anlaşma aynı zamanda, işletmelerin "dini inanç nedeniyle" insanlara hizmet vermeyi reddetmesine izin vermek için ülkenin ayrımcılıkla mücadele yasalarını değiştirme taahhüdünde bulunan bir maddeyi de içeriyor.

Diğer değişiklikler arasında, Dini Siyonizm Partisi’nin başkanı olan yerleşimci lider Bezalel Smotrich'in Batı Şeria yerleşim politikasını denetleyen bir göreve yerleştirilmesi de var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN