Netanyahu’dan BM’ye sert tepki: ‘Ebedi başkentimiz’ diyerek işgali savundu

Netanyahu’dan BM’ye sert tepki: ‘Ebedi başkentimiz’ diyerek işgali savundu

İsrail tarihinin en sağcı hükümetiyle başbakanlığa dönen Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçları hakkında Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş talep edilmesi yönünde karar alınmasına sert tepki gösterdi.

Filistin’in memnuniyetle karşıladığı Birleşmiş Milletler (BM) kararı, yerleşim yerlerinin genişletilmesini öncelik haline getiren partileri içeren aşırı sağcı koalisyonun başında bu hafta göreve başlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için bir meydan okuma sunuyor.

UYGULAMA YETKİSİ YOK

Filistin, 87 üyenin talebin kabulü lehinde oy kullandığı BM oylamasını memnuniyetle karşıladı. İsrail, ABD ve diğer 24 üye aleyhte oy kullanırken, 53 üye çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı’ndan (ICJ) İsrail'in "Kutsal Kudüs Şehri'nin demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan önlemler de dahil olmak üzere işgali, yerleşimi ve ilhakının" yasal sonuçları hakkında bir tavsiye görüşü vermesini istedi. Lahey merkezli ICJ, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklarla ilgilenen en üst BM mahkemesidir. Kararları bağlayıcı olmasına rağmen uygulama yetkisi yoktur.

‘EBEDİ BAŞKENTİMİZDE İŞGALCİ DEĞİLİZ’

Netanyahu bir video mesajında, "Yahudi halkı kendi topraklarında işgalci değil, ebedi başkentimiz Kudüs'te işgalci değil ve hiçbir BM kararı bu tarihi gerçeği çarpıtamaz. Bugün alınan aşağılık karar, İsrail hükümetini bağlayıcı olmayacak" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "İsrail'in yasalara tabi bir devlet olma ve halkımıza karşı devam eden suçlarından sorumlu tutulma zamanı geldi" dedi. Hamas’tan bir yetkili olan Basem Naim, bunun "işgal devletini sınırlama ve tecrit etme yolunda önemli bir adım" olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN