Avrupa genelinde süpermarketlerin soğutma sistemlerini hedef alan siber saldırılar, Fransa'daki kan bankası tesislerine sıçradı. Fransız Kan Kurumu (EFS), pazartesi günü bazı tesislerde bulunan soğuk hava depolarının siber saldırıdan etkilendiğini doğrulayarak konuya ilişkin ayrıntıları paylaştı.
SICAKLIK VE BUZ ÇÖZME EŞİKLERİ YÜKSELTİLDİ
Açıklanan bilgilere göre korsanlar, doğrudan EFS’nin kendi sistemleri yerine harici hizmet sağlayıcıları tarafından işletilen üç tesisteki soğutma sistemlerine uzaktan erişim sağladı. Saldırı sırasında kan ürünlerinin saklandığı soğuk hava depolarının sıcaklık ve buz çözme eşikleri aşırı yüksek seviyelere ayarlandı.
Söz konusu depolarda, sağlık kuruluşlarına sevk edilmeden önce muhafaza edilen kan ürünleri, biyobanka örnekleri, kan nakillerinde kullanılan dondurulmuş plazma ve tıbbi ürün imalatında yararlanılan biyolojik materyallerin bulunduğu aktarıldı.
ERKEN ALARM SAYESİNDE ÜRÜN KAYBI YAŞANMADI
EFS tarafından yapılan açıklamada, kurumun izleme ve alarm sistemlerinin olağan dışı sıcaklık değişimlerini zamanında tespit ettiği bildirildi. Müdahale kapsamında etkilenen soğutma sistemlerinin kontrol altına alındığı veya tamamen devre dışı bırakıldığı belirtildi.
Saldırı neticesinde hiçbir kan ürünü ya da biyolojik örneğin zarar görmediği ve kaybedilmediği vurgulanırken, depolardaki örneklerin hızla diğer tesislere nakledildiği ifade edildi. Olayın hasta sağlığı ve tedarik zinciri açısından herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığı bilgisi verildi.
SİBER GÜVENLİK BİRİMLERİ VE BAKANLIK DEVREDE
Yaşanan gelişmenin ardından EFS, Fransa Ulusal Siber Güvenlik Ajansı (ANSSI) ve Fransa Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışma başlattı. Kurum bünyesindeki ekipmanlara yönelik izleme ve denetim faaliyetlerinin artırıldığı kaydedildi.
Fransa Sağlık Bakanlığı da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, durumun tam kontrol altında olduğunu, devreye giren alarm sistemleri ve alınan önleyici tedbirler sayesinde ülke genelindeki kan tedariki güvenliğinin korunduğunu bildirdi.
AVRUPA GENELİNDE SÜPERMARKETLER DE HEDEF ALINMIŞTI
Kan bankalarına yönelik bu girişim öncesinde; Fransa, Belçika, İsveç ve Finlandiya’nın da aralarında yer aldığı çok sayıda Avrupa ülkesinde benzer saldırılar meydana gelmişti. Yüzlerce süpermarketin soğutma sistemlerine sızan siber korsanların, buzdolaplarının sıcaklıklarını uzaktan yükseltmesi nedeniyle milyonlarca euro tutarındaki gıda maddesinin bozulma riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtilmişti.
