Avrupa'nın çıkmazı: 'Rus petrolü'

Avrupa'nın çıkmazı: 'Rus petrolü'

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Rus enerji ürünlerine ambargo getirilmesine neden oldu. Almanya Başbakanı Scholz'un da yeşil ışık yakması sonucu ekonomi çevrelerinde Rus petrolüne ambargo getirilme ihtimalinin güçlendiği yorumları yapıldı.

Rusya dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde öteden beri etkili bir rol oynuyor. Ukrayna savaşı sonrasında Putin rejimine getirilen ve getirilmeye devam eden ambargolar ise ülkenin bu statüsünü sarsacak gibi görünüyor.

Son olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin aralık ayından bu yana Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını sonlandırmaya çalıştığını ve bu sonbaharda Rusya'dan kömür ithalatının sonlandırılabileceğini belirtti.

KİEV'DE HOŞNUTSUZLUK SESLERİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın petrol ambargosuna tabi tutulmasının aksi düşünülemez bir seçenek olduğu konusunda ısrarcı. Kiev, Avrupa Birliği'nden (AB) bu konuda elini oldukça çabuk tutmasını istiyor. Öyle ki bu konu Kiev için silah desteği kadar önceliklikli.

ALMAN AJANSI'NDAN AMBARGO SİNYALİ

DW Türkçe'de yer alan bir habere göre, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, son haftalarda Rus petrolünün Almanya'daki petrol tüketimindeki payı yüzde 35'ten yüzde 12'ye gerilediğini duyurdu. Böylelikle Rusya'ya Ukrayna işgali nedeniyle petrol ambargosu uygulanması ihtimali de giderek güçlendi.

AB Komisyonu'nun çarşamba günü Rusya'ya yeni yaptırım paketini açıklaması bekleniyor. Söz konusu pakette petrol ambargosunun yer alıp almayacağı henüz kesinlik taşımasa da Alman haber ajansı dpa'ya göre söz konusu ambargo pakette mevcut.

AVRUPA İÇİN TARİHİ KARAR

Avrupa Birliği 2019 yılında, petrol ihtiyacının dörtte birini Rusya'dan karşıladı. Almanya ise ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 36'sını petrolle üretiyor.

Rusya'ya yönelik petrol ambargosu kısa vadede oldukça çarpıcı ve popülist bir hamle olabilir ancak uzun vadede Avrupa ekonomisinin bir daha toparlanamayacak kadar ağır bir darbe almasına da yol açabilir. Bu nedenle Avrupalı liderlerin önünde verilmesi gereken ciddi bir karar duruyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN