Avustralya'dan Çin'in Uygur zulmüne 'diplomatik' boykot

Avustralya'dan Çin'in Uygur zulmüne 'diplomatik' boykot

ABD’nin Çin’in insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na diplomatik boykot uygulayacağı duyurmasının ardından bir boykot kararı da Avustralya'dan geldi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralyalı sporcuların oyunlarda yarışacağını, kararın yalnızca diplomatik boykotu kapsadığını belirtti.

Milyonlarca Doğu Türkistanlıyı işkence kamplarına kapatan Çin, bir yandan kültürel soykırımı sürdürürken diğer yandan Pekin’de Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor. Uygurlar’ın küresel boykot çağrısına ABD yönetiminden kısmi destek gelmiş, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik temsilci göndermeyeceğini sadece oyuncularını göndereceklerini duyurmuştu.

ABD'nin ardından Avustralya Başbakanı Scott Morrison da Uygur zulmüne karşı Kış Olimpiyatları’nı diplomatik olarak boykot edeceklerini açıkladı. Böylece Avustralya, ABD’nin başlattığı boykota katılan ikinci ülke oldu.

'PEKİN HÜKÜMETİ, EKONOMİK YAPTIRIMLARA GİDEBİLİR'

Karara ilişkin açıklama yapan Başbakan Morrison, Çin'in, kendileri tarafından çeşitli başlıklarda dile getirilen endişeleri ve ihlal uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Kararın arkasındaki etmenler olarak, Çin ile diplomatik kanallarda yaşanan zorluklar, Sincan’daki hak ihlalleri ile Pekin hükümetinin Avustralya’nın ithalatına karşı hamleleri gösteriliyor. Avustralya’nın en büyük ticaret ortağının Çin olması nedeniyle Pekin hükümetinin, ekonomik yaptırımlara gidebileceği düşünülüyor.

Başbakan Morrison, Avustralyalı sporcuların oyunlarda yarışacağını, kararın yalnızca diplomatik boykotu kapsadığını belirtti. Avustralya Olimpiyat Komitesi, alınan kararın olimpiyatlarda yarışması beklenen 40 küsur Avustralyalı sporcuyu etkilemeyeceğini onayladı.

ABD’nin başlattığı boykot hamlesinin ardından Çin’in ilk tepkisi, bu hamle nedeniyle ABD’nin bedel ödeyeceğini ve kararlı karşı önlemler alacaklarını açıklamak olmuştu.

'AVUSTRALYA'NIN OLİMPİYATLARI BOYKOT ETMESİ KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL'

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, düzenlediği basın toplantısında, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlallerine yönelik tutumu nedeniyle hiçbir hükümet yetkilisinin Pekin Kış Olimpiyatları'na katılmayacağını açıklamasına dair değerlendirmede bulundu.

Olimpiyatların siyasi tavır ve manipülasyon sahnesi olmadığını sürekli yinelediklerini belirten Sözcü Vang, "Çin hiçbir Avustralyalı yetkiliyi çağırmayı planlamamaktadır. Avustralyalı yetkiliklerin olimpiyatlara gelip gelmemesi kimsenin umurunda değil." dedi.

in.jpgÇin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin

Avustralya'nın hükümet yetkililerinin olimpiyatlara katılımını Sincan'daki insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilişkilendirmesinin yalnızca Çin'i karalamaya yönelik bahane arayışı olduğu görüşünü dile getiren Vang, "Bencil çıkarları için sergiledikleri siyasi tavır, Pekin Kış Olimpiyatları'nın başarısına asla gölge düşüremeyecek." ifadesini kullandı.

Vang, Avustralya'nın söz konusu tavrıyla, Olimpiyat Şartı'nda yer alan sporun siyasi tarafsızlığı ilkesine ve olimpiyatların "Hep birlikte" sloganına aykırı davrandığı ve dünyanın dört yanındaki sporcuları ve sporseverleri karşısına aldığını savundu.

"BEKLEYİN VE GÖRÜN"

Öter yandan Sözcü Vang, Çin'in ABD'nin boykot kararına ne karşılık vereceğine ilişkin soruya da "ABD'nin attığı adımın bedelini söyledik. Yalnızca bekleyin ve görün." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin boykot kararına ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Çin, ABD'nin tavrını esefle karşılamakta ve protesto etmektedir. Bu konuda, kararlı karşı tedbirleri alacaktır." ifadesine yer verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN