Başkan Milei resmen açıkladı: Arjantin BRICS’e girmeyecek

Başkan Milei resmen açıkladı: Arjantin BRICS’e girmeyecek

Arjantin Devlet Başkanı Milei, seçim öncesi verdiği 'şok terapi' vaatlerini teker teker yerine getiriyor. Yeni Başkan Arjantin’in BRICS’e katılmayacağını, üye ülkelere resmen bildirdi.

KARAR

Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Javier Milei bir önceki hükümetin hedeflediği BRICS devletler grubu üyeliğinden vazgeçtiklerini açıkladı. Milei, Cuma günü BRICS ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği mektupta hükümetinin "yılbaşında yürürlüğe girmesi beklenen üyeliği uygun bulmadığını" belirtti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan Brics grubu Ağustos ayındaki toplantısında altı ülkeyi 1 Ocak 2924 itibarıyla yeni üyeliğe kabul etmiş ve bu ülkeleri resmen davet etmişti. BRICS’e şu ülkeler davet etilmişti: Arjantin, Etiyopya, İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Milei, başkanlık seçim kampanyası esnasında birkaç kez BRICS grubuna üyelikten vazgeçmek istediğini açıklamıştı. BRICS ülkeleri kendilerini Batılı devletlere karşı bir denge unsuru olarak görüyor.

ARJANTİN’İN DOĞAL ORTAĞI ABD VE İSRAİL

Aralık ayı ortasından bu yana görevde olan Milei, medyaya sızdırılan mektubunda, hükümetinin dış politika yaklaşımının "birçok açıdan önceki hükümetten" farklı olduğunu vurguladı. Arjantin, BRICS Grubu'na aktif katılımdan vazgeçmenin haricinde diğer bazı dış politik kararları da gözden geçirecek

Milei geçmişte Çin ve Brezilya gibi BRICS ülkeleri hakkında son derece ağır ifadeler kullanmış, Brezilya Devlet Başkanı Lula'yı "yozlaşmış bir komünist" olarak nitelendirmişti. Milei son olarak ABD ve İsrail'i dış politikada doğal stratejik ortakları olarak gördüğünü açıkça ifade etti.

Bu arada Arjantin'in en büyük işçi sendikası, yeni başkanın radikal ekonomik reformlarını protesto etmek amacıyla genel grev çağrısında bulundu. CGT sendika federasyonunun Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre grev 24 Ocak'ta gerçekleştirilecek

Milei, 10 Aralık'ta göreve başlamadan önce seçmenlerine "şok terapisi" sözü vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN