Belçika'dan 'bekar erkek sığınmacı' kararı: Yeterince yer yok

Belçika'dan 'bekar erkek sığınmacı' kararı: Yeterince yer yok

Belçika Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, barınma merkezlerinde yeterli yer olmadığı gerekçesiyle bekar erkeklerin sığınma başvurularının kabul edilmesinin geçici bir süre durdurulduğunu açıkladı. Alınan karara insan hakları örgütleri ve siyasiler tepki gösterdi. İnsan Hakları Birliği Başkanı Kati Verstrepen, bu durumun yasalara aykırı olduğunu belirtti.

Belçika hükümetinde Göç ve Sığınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, bekar erkek sığınmacılara, kabul merkezlerinde sağlanan barınma hizmetini durdurduklarını açıkladı. De Moor çocuklu ailelere öncelik tanımak için bu kararı aldıklarını vurgularken, karara hem insan hakları örgütlerinden hem de hükümetin içinden tepkiler geldi.

BAŞVURUSU KABUL EDİLMEYENLERE BİR ÇÖZÜM YOK

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, kamu yayıncısı VRT’ye konuşan Belçikalı bakan, ''Zamanın gerisinde kalmak istemiyorum. Bu nedenle şimdiden mevcut tüm yerleri çocuklu aileler için ayırma kararı aldım. Çocukların sokaklara düşmesini kesinlikle önlemek istiyorum” dedi. Belçika'nın şu an çok sayıda sığınmacıyı barındırdığını savunan de Moor, fazla sığınmacının kabul sistemi üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

De Moor, sığınma başvurusu kabul edilmeyen bekar erkek sığınmacıların nereye gideceği ya da nerede barınacağı konusunda bir çözüm önerisinde bulunmadı.

'YASALARA AYKIRI'

Belçikalı hukukçular ve insan hakları örgütleri, bekar erkek sığınmacıların başvurularının reddedilmesi kararının yasalara aykırı olduğunu ve bu insanların sokağa düşeceğini belirterek, karara tepki gösterdi. Progress Lawyers firmasından Marie Doutrepont, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını bildirdi.

İnsan Hakları Birliği Başkanı Kati Verstrepen, bu durumun hem Belçika hem de uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Verstrepen, bekar erkeklerin daha az savunmasız olduğunun doğru olmadığını ve bir grubun tamamının dışlanmasının mümkün olmadığını söyledi. İnsan Hakları Birliği Başkanı bu önlemlerin, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin Tunus'la ve daha önce Türkiye'yle imzaladığı göç anlaşmalarının işe yaramadığını da kanıtladığını öne sürdü.

Belçika Başbakan Yardımcısı Georges Gilkinet de, Devlet Bakanı de Moor’un kararını "Son derece sorunlu ve kabul edilemez" olarak değerlendirerek, federal devletin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Uluslararası anlaşmalar ve Avrupa Birliği yasaları, ülkeleri insanlara sığınma başvurusunda bulunma fırsatı vermekle yükümlü kılıyor.

GÜVENLİK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

Belçika makamlarına göre sığınma işlemlerinin tamamlanması için yaklaşık 2 bin erkek bekleme listesinde. Özellikle başkent Brüksel'de aralarında sığınmacıların da olduğu çok sayıda kişi sokaklarda uyuduğu için bu durum güvenlik sorunlarına neden oluyor. Şehirdeki sivil toplum örgütleri ve mahalle komiteleri de yerel hükümete başvurarak, bu sorunun ivedilikle çözülmesini istedi.

Brüksel yönetimi, 1 Eylül Cuma günü bu sorunu ele almak için kent sakinlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN