Yapılan kazılarda, İkinci Ara Dönem’e ait kraliyet mezarı bulundu. Aynı zamanda Roma dönemine ait bir çömlek atölyesi de gün yüzüne çıkarıldı...
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, arkeolojik kazılarda 3 bin 500 yıl öncesine ait bir kraliyet mezarı bulunduğunu duyurdu. Pensilvanya Üniversitesi’nden uzmanların yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Abydos’taki Cebel Anubis nekropolünde İkinci Ara Dönem’e ait olduğu belirlenen bu önemli yapı keşfedildi.
ANTİK MISIR TARİHİNE IŞIK TUTACAK
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yeni keşfin Abydos’taki kraliyet mezarlarının gelişimi hakkında bilimsel veriler sunduğu vurgulandı. MÖ 1700-1600 yıllarına tarihlendirilen bu mezarın, dönemin hükümdarlarına ait olabileceği düşünülüyor.
ROMA DÖNEMİNE AİT ÇÖMLEK ATÖLYESİ BULUNDU
Bunun yanı sıra, Yüksek Eski Eserler Konseyi’ne bağlı bir başka arkeoloji ekibi de Banavit köyünde Roma dönemine ait bir çömlek atölyesi keşfetti. Bakanlık, bu atölyenin antik çağlarda Dokuzuncu Bölge’nin en büyük çömlek ve cam üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Bakanlık, "Bu iki keşfin duyurulmasının yalnızca Mısır'ın turizm çeşitliliğini tanıtmak ve dünyaya kadim Mısır medeniyetini daha iyi anlatmakla kalmayacağını aynı zamanda araştırmacılara çalışmalarında büyük katkı sağlayacağını." kaydetti.