BM İsrail'i uyardı: Refah işgali 'katliama yol açabilir'

BM İsrail'i uyardı: Refah işgali 'katliama yol açabilir'

İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına BM'den uyarı geldi. Birleşmiş Milletler dün İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah'a karadan müdahalesine karşı uyarıda bulunarak, bir saldırının 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı bölgede 'katliama yol açabileceğini' söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) dün İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah'a karadan müdahalesine karşı uyarıda bulundu.

İsrail, Hamas militanlarını Refah'taki saklanma yerlerinden çıkarmak ve orada tutulan İsrailli rehineleri serbest bırakmak istediğini ve mahsur kalan Filistinli sivilleri tahliye etmek için planlar yaptığını söyledi.

BM Yardım Şefi Martin Griffiths, "Refah'taki askeri operasyonlar Gazze'de katliama yol açabilir. Ayrıca zaten hassas olan bir insani operasyonu ölümle karşı karşıya bırakabilir. Bu operasyonu ayakta tutacak güvenlik garantilerinden, yardım malzemelerinden ve personel kapasitesinden yoksunuz" dedi.

'İSRAİL UYARILARI GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDEMEZ'

Açıklamada, "Uluslararası toplum, Refah'a yapılacak herhangi bir kara saldırısının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıda bulunuyor. İsrail Hükümeti bu çağrıları görmezden gelmeye devam edemez" ifadesini kullanıldı.

ABD, Mısır, İsrail ve Katar'ın Gazze'de ateşkes konusunda katıldığı görüşmeler, İsrail'in planlanan Refah saldırısını durdurması yönündeki çağrıların artmasıyla dün bir ilerleme sağlanamadan sona erdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres gün gazetecilere verdiği demeçte, "Benim samimi umudum, Refah'a yönelik topyekün bir saldırıyı önlemek için rehinelerin serbest bırakılması ve düşmanlıkların bir şekilde durdurulması yönündeki müzakerelerin başarılı olmasıdır. Bunun yıkıcı sonuçları olur" dedi.

'ÖLÜMÜN YÜZÜNE BAKIYORLAR'

İsrail'in kayıtlarına göre Hamas yönetimindeki Gazze'deki savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak bin 200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin almasıyla başladı. Misilleme olarak İsrail, Gazze'ye askeri bir saldırı başlattı ve sağlık yetkilileri, 28 binden fazla Filistinlinin öldüğünü ve binlerce cesedin de harabeler arasında kaybolmasından endişe edildiğini söyledi.

2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yarıdan fazlası Refah'ta barınıyor; bunların çoğu Mısır sınırındaki çitlere hapsolmuş ve derme çatma çadırlarda yaşıyor. Griffiths "ölümün yüzüne baktıklarını" söyledi.

Griffiths, "Yiyecekleri çok az şey var, tıbbi bakıma neredeyse hiç erişimleri yok, uyuyacak hiçbir yerleri yok, gidecekleri güvenli hiçbir yer yok. Haftalardır insani müdahalemizin perişan olduğunu söylüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN