Brezilya Devlet Başkanı: Petrol ve kritik madenlerde yabancı kontrolüne izin vermeyeceğiz

Brezilya Devlet Başkanı: Petrol ve kritik madenlerde yabancı kontrolüne izin vermeyeceğiz

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, ekimdeki seçim öncesinde ülkenin petrol ve kritik maden kaynaklarının yabancıların kontrolüne geçmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Doğal kaynakların yerli sanayi ve istihdam için de kullanılması gerektiğini belirten Lula da Silva, Venezuela’daki gelişmelere işaret etti.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ekimde yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde ülkenin petrol ve kritik maden kaynaklarının yabancı ülkelerin kontrolüne geçmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Seçim kampanyası kapsamında konuşan Lula da Silva, Brezilya’nın doğal kaynakları üzerindeki egemenliğinin önemini vurguladı. Doğal kaynakların yalnızca ham madde olarak ihraç edilmemesi gerektiğini belirten Lula da Silva, bu kaynakların yerli sanayinin geliştirilmesi ve istihdam yaratılması amacıyla da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Petrol ve kritik madenlerin yabancıların kontrolüne bırakılmayacağını söyleyen Lula da Silva, “Petrolün bize ait olduğu bir ülke mi istiyorsunuz, yoksa Venezuela’da yaşananların olduğu bir ülke mi?” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, 29 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Venezuela ile “dünya tarihinin en büyük petrol anlaşmasına” vardıklarını ve ülkedeki 65 milyar varilden fazla petrol rezervinin büyük bölümü üzerinde kontrol sağladıklarını belirtmişti.

Venezuela hükümeti de petrol üretimini artırmak amacıyla ABD’li petrol şirketi Chevron ve İtalyan Eni ile bu ayın başında mevcut ortaklıkların kapsamını genişleten yeni anlaşmalara imza atmıştı.

Brezilya’yı 2003-2010 yıllarında iki dönem yöneten Lula da Silva, 2022’de yeniden devlet başkanı seçilmiş ve 2023’te göreve başlamıştı. Lula da Silva, 7. kez devlet başkanlığı yarışına hazırlanıyor.

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ilk turu 4 Ekim’de yapılacak. Anketler, yarışın Lula da Silva ile sağın adayı, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun oğlu Senatör Flavio Bolsonaro arasında geçeceğine işaret ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN