Brezilya'daki polis cinayeti infial yarattı! Siyahi adamı gaz bombasıyla birlikte bagaja kapattılar

Brezilya'daki polis cinayeti infial yarattı! Siyahi adamı gaz bombasıyla birlikte bagaja kapattılar

Brezilya'da zorla polis arabasının bagajına sokulan siyahi bir adam, gaz bombası nedeniyle boğularak öldü. Tepki yağan olay, halk tarafından "ırkçı bir saldırı" olarak nitelenirken Brezilya'daki yaygın polis şiddeti tekrar gündeme geldi.

Brezilya'da 38 yaşındaki Genivaldo de Jesus Santos, Umbauba kenti sokaklarında polis tarafından durduruldu. Olay sırasında çekilen video görüntülerinde, iki polis memurunun Santos'un başını içinden dumanlar yükselen bagaja zorla soktukları görülebiliyor. Olayın ardından hayatını kaybeden Santos'un otopsi raporu da adamın boğularak öldüğünü ortaya koydu. Polis şiddetine maruz kalan siyahi adamın ölümü, ülkede infial yarattı.

'GÖMLEĞİNİ ÇIKARMASINI İSTEDİLER'

BBC'nin aktardığına göre; Brezilya federal polisi olayla ilgili disiplin soruşturması başlattı. Olayın nasıl geliştiğine dair farklı açıklamalar yapıldı. Polisin yaptığı açıklamada, Santos'un polise direnç gösterdiği için durdurulup gözaltına alındığı, "saldırgan tutumu nedeniyle kendisini etkisiz kılmak için bazı teknikler kullanıldığını" savunuldu.

Ancak Santos'un olay yerinde bulunan yeğeni Wallison de Jesus, yerel medyaya yaptığı açıklamada, amcasının motorsiklet kullanırken polis tarafından durdurulduğunu ve polisin kendisinden gömleğini çıkarmasını istediğini söyledi.

'ŞİZOFRENİYDİ, POLİSLERİ UYARMAYA ÇALIŞTIM'

Amcasının şizofreni tedavisi için reçeteli ilaç aldığını söyleyen yeğeni, polisin ilaçları bulması üzerine Santos'un paniğe kapıldığını belirtti.

Polisi amcasının sağlık durumu hakkında uyarmaya çalıştığını söyleyen Wallison de Jesus, polisin uyarıyı dikkate almadığını ve bunun üzerine "işkencenin başladığını" iddia etti. Polis memurlarının Genivaldo de Jesus Santos'u zorla yere yatırdığını, ardından da polis arabasının bagajına ittiklerini belirtti.

'ADAMI ÖLDÜRECEKLER!'

İnternette viral olan video görüntülerinde de Santos'un vücudunun polis arabasının bagajında olduğu, bacaklarının dışarıda kaldığı görülüyor. Santos bir yandan tekmeler savurup bağırırken, iki polis memurunun arabanın bagaj kapağını kapamaya çalıştıkları anlaşılıyor. Bunlar yaşanırken de bagajın içine bir gaz bombasının atılmış olduğu görülüyor.

Santos'un bacakları hareketsiz hale gelirken olay yerinden geçen birinin "Adamı öldürecekler" dediği duyuluyor.

Wallison de Jesus, amcasının bilincini yitirdiğinin anlaşılması üzerine polis memurlarının kendisini hastaneye götürdüklerini söylüyor. Polisin yaptığı açıklamaya göre, Santos kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

'IRKÇI BİR SALDIRI'

Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsi sonucunda Santos'un boğulma sonucu öldüğü, ancak boğulmasına neyin yol açtığının tespit edilemediği belirtildi. Santos'un eşi Maria Fabiana dos Santos olayı bir cinayet olarak nitelendirdi ve kocasının hayatının hiçbir döneminde şiddete başvurmadığını savundu.

Olay Brezilya'da büyük infial yaratırken birçok kişi polisin tutumunu "ırkçı bir saldırı" olarak kınadı.

Siyah aktivist ve politikacı Renata Souza attığı bir tweette, "Devletin elinde bir siyah daha infaz edildi. Bu kabul edilemez" yorumunda bulundu.

Umbauba'da Santos'un öldüğü yol üzerinde yapılan protesto gösterilerinde lastikler ateşe verildi.

SADECE BU HAFTA BREZİLYA'DAKİ İKİNCİ POLİS ŞİDDETİ VAKASI

Bu hafta Rio de Janeiro'daki bir gecekondu mahallesine düzenlenen polis baskınında 20'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Polis aşırı güç kullanmakla suçlanmış, kimi insan hakları avukatları, öldürülenlerin gördüğü muamelenin işkenceye tekabül ettiğini söylemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN