Çatışan taraflar anlaştı: Sudan’da 72 saatlik ateşkes

Çatışan taraflar anlaştı: Sudan’da 72 saatlik ateşkes

Sudan’da aylardır devam eden ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarda üç günlük ateşkes imzalandığı bildirildi. Sürpriz hamle, geçtiğimiz gün başkent Hartum’da 17 sivilin ölümüne neden olan hava saldırısından sonra duyuruldu.

15 Nisan’dan bu yana süren Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) çatışmalarında 72 saatlik ateşkes imzalandı. Ateşkesin bu sabah başladığı bildirilirken, anlaşma, ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda gerçekleşti.

Ateşkesin duyurulduğu günün sabahında, Sudan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, başkent Hartum’un güneyindeki Mayo bölgesinde 5’i çocuk olmak üzere 17 kişinin hayatını kaybettiği, 25 evin yıkıldığı bildirilmişti.

İNSANİ YARDIM KOLAYLAŞTIRILIYOR

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde, Sudan'da çatışan tarafların vardığı ateşkese ilişkin Suudi Arabistan-ABD ortak açıklamasına yer verilerek Sudan ordusu ve HDK'nin üç günlük ateşkes anlaşmasına vardığı kaydedilmişti.

Tarafların ateşkes süresince savaş uçakları ve insansız hava araçlarını kullanmaktan, topçu ateşinden ve herhangi bir askeri ikmal faaliyetinden kaçınacağı ve insani yardım çalışmalarını kolaylaştıracağı belirtildi. Öte yandan, çatışmaların patlak verdiği zamandan bu yana çok kez ateşkes imzalanmasına rağmen büyük bir çoğunluğu etkisiz kaldı.

SÖZ SAVAŞI ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, iki yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, taraflar silahlı çatışmaya dönüşmüştü. Sudan'da üçüncü ayına giren çatışmalarda yaklaşık bin kişi yaşamını yitirdi, 5 bine yakın kişi yaralandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN