Sudan'da insanlık trajedisi: Yetimhanelerde çocuklar açlıktan ölüyor

Sudan'da insanlık trajedisi: Yetimhanelerde çocuklar açlıktan ölüyor

İç savaşın devam ettiği Sudan'da insanlık trajedisi yaşanmaya başladı. Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerinin nisan ortasından bu yana çatıştığı başkent Hartum'da, elektrik kesintilerinin yaşandığı bir yetimhanede bakımsızlıktan 11 çocuk hayatını kaybetti. Ulusal basın, çatışmalar nedeniyle bazı bakıcıların kaçtığı, bu nedenle sağlık hizmeti verilemediği, yetersiz beslenme ve sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle ölümlerin olduğunu aktardı.

İç savaşın devam ettiği Sudan'da yetimhanelerde çocuklar açlık ve bakımsızlıktan ölmeye başladı. Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) nisan ortasından bu yana çatıştığı başkent Hartum'da, elektrik kesintilerinin yaşandığı bir yetimhanede bakımsızlıktan 11 çocuk hayatını kaybetti. Euronws'in aktardığına göre sağlık kaynaklarına göre, başkent Hartum'un Seccane Mahallesi'ndeki Maygoma Yetimhanesinde, 11 çocuk yaşamını yitirdi.

Ulusal basın, çatışmalar nedeniyle bazı bakıcıların kaçtığı, bu nedenle sağlık hizmeti verilemediği, yetersiz beslenme ve sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle ölümlerin olduğunu aktardı. Hayatını kaybeden çocuklar, mahalle sakinlerinin desteğiyle bölgedeki bir mezarlığa defnedildi.

1 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ, 300 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı gerekçesiyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini istemişti. HDK’nin, sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve tırmanan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin de çevre ülkelere kaçtığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

Sudan'da tarafların 29 Mayıs'ta mevcut ateşkesi 5 gün daha uzatma kararına rağmen çatışmalar sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN