Uluslararası ateşkes çabaları askıya alındı: Sudan’da barış için umut yok

Uluslararası ateşkes çabaları askıya alındı: Sudan’da barış için umut yok

Sudan’da haftalardır süren ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaları durdurmaya yönelik ateşkes çabaları askıya alındı. Yüzlerce sivilin ölümüne neden olan çatışmaların sona ermesi için umut en aza inerken, ABD’li yetkililer, çatışan taraflara yakın şirketlere yaptırım uyguladı.

ABD ve Suudi Arabistan, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların durdurulması için Cidde kentinde yapılan ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını bildirdi.

‘HALKIN ACILARI ARTIYOR’

ABD'nin Hartum Büyükelçiliğinin sosyal medya hesaplarında paylaştığı iki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, bu kararın, Sudan ordusu ve HDK tarafından ilan edilen ateşkeslerin ihlallerinin sonucu olarak alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan ve ABD'nin, insani yardımın sağlanması ve temel hizmetlerin eski haline getirilmesine yönelik somut adımlar atıldıktan sonra Cidde görüşmelerini yeniden başlatmak için taraflarla ciddi şekilde çalışmaya hazır olduğunun altı çizildi. Açıklamada, "İki tarafın eylemleri halkın acılarını artırdı ve ulusal birliği ve bölgesel istikrarı tehlikeye attı" şeklinde kaydedildi.

‘YENİ ÖNLEMLER ALMAYA HAZIRIZ’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington yönetiminin Sudan'da çatışan iki tarafa karşı yaptırım ve vize kısıtlamaları ile Sudan'a yönelik ticaret uyarısı olmak üzere üç adım attıklarını duyurmuştu.

Sudan ordusu ile HDK'nin Cidde'de üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmemesine yanıt olarak bu adımları attıklarını bildiren Blinken, "ABD, ordu, HDK yetkilileri ve eski Ömer el-Beşir rejimi liderleri de dahil olmak üzere Sudan'ın demokratik geçiş sürecini aksatan ve buna ortak olan belirli kişilere vize kısıtlamaları getiriyor" bilgisini vermişti.

ABD'li bakan, "İnsani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanması, silahların susturulması ve Sudan'da barışın, güvenliğin ve istikrarın yeniden tesis edilmesi konularında ilave önlemler almaya hazırız ve taraflarla yakın temas halinde bulunmaya devam ediyoruz" ifadesini kullanmıştı.

15 Nisan’dan bu yana süren çatışmalarda, Dünya Sağlık Örgütü, 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN