Çevre felaketine ramak kala BM duyurdu: Bir milyon varilden fazla petrol güvenli bölgede

Çevre felaketine ramak kala BM duyurdu: Bir milyon varilden fazla petrol güvenli bölgede

Son yıllarda savaşın parçaladığı Yemen’de demirleyen eski bir tankerden bir milyon varilden fazla petrolün transferinin tamamlanarak çevresel felaketin önlendiği bildirildi. BM yetkilileri, güvenli alana taşınan petrolün Yemen'de depolandığı bilgisini paylaştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen açıklarına demirleyen kötü durumdaki tankerden 1 milyon varilden fazla petrolün güvenli bir gemiye aktarıldığını duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, iç savaşın tahrip ettiği Yemen kıyılarındaki eski bir tankerde bulunan 1 milyon varilden fazla petrolün, "çevresel ve insani felakete yol açmadan" diğer bir gemiye taşınma işleminin başarıyla tamamlandığını bildirdi.

Söz konusu operasyonun tamamlanması için işbirliğinde bulunan Yemenli yetkililere, Genel Sekreter Antonio Guterres'in "şükranlarını" sunduğunu aktaran Haq, Kızıldeniz'e yönelik diğer çevresel tehditlerin ortadan kaldırılması için ek finansmana ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

ALASKA’DAKİ FELAKETİ HATIRLATTI

25 Temmuz'da FSO Safer olarak bilinen harap gemideki petrolü çekmeye başlayan uluslararası ekibin operasyonu tamamladığı bildirilirken, transferden önce Yemen'in yüzer depolama ve boşaltma tesisi olarak kullandığı dev tanker, BM'ye göre dünyanın en kötü ekolojik felaketlerinden biri olan 1989 Exxon Valdez felaketinde Alaska'ya dökülen petrolün dört katı kadarını tutuyordu.

Uluslararası kuruluşlar ve insan hakları grupları, motor bölmesindeki borulara ve deniz suyuna zarar veren, bakımı yapılmayan tankerin olası bir dökülme veya patlama olasılığı konusunda yıllarca uyarıda bulunuyordu.

BM'nin Yemen'deki insani yardım koordinatörü David Gressly, "Bugün, Birleşmiş Milletler ve oldukça geniş bir ortaklar grubunun, Kızıldeniz'de felaketle sonuçlanacak bir petrol sızıntısı gibi en kötü senaryoyu önlemeyi başardığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

İÇ SAVAŞ ‘SAHİPSİZ’ BIRAKTI

Yemen açıklarında bulunan kullanılamaz haldeki petrol tankeri, Japonya tarafından 1970'lerde inşa edilmiş ve Yemen'den çıkan petrolün ihracatında uzun yıllar kullanılmıştı.

Büyük bir çevre felaketine yol açmasından korkulan 360 metre uzunluğunda ve 3 milyon varil kapasiteli tanker, Yemen'deki iç savaş yüzünden bakımı yapılamamış ve kullanım dışı kalmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN