Cilt kanseri tedavisinde bir kalıp 'sabun': 14 yaşındaki çocuk ABD'nin 'En İyi Genç Bilim İnsanı' oldu

Cilt kanseri tedavisinde bir kalıp 'sabun': 14 yaşındaki çocuk ABD'nin 'En İyi Genç Bilim İnsanı' oldu

ABD'de yaşayan 14 yaşındaki Heman Bekele güneş altında çalışan Etiyopyalı işçilerden ilham alarak cilt kanserinin tedavisinde kullanılmak üzere bir sabun tasarladı. Sabun ile katıldığı '3M Genç Bilim İnsanı Yarışması'nı kazanan Bekele, 'Amerika'nın En iyi Genç Bilim İnsanı' unvanının sahibi oldu. Bekele önümüzdeki beş yıl içinde buluşunu geliştirip düşük maliyetli olarak 'mümkün olduğunca çok insana' yardım etmeyi istiyor.

Annandale Virginia'da W.T. Woodson Lisesi 9. sınıf öğrencisi Heman Bekele, “Amerika’nın En İyi Genç Bilim Adamı” unvanı için diğer dokuz finaliste karşı yarıştı. Öğrenciler, buluşlarının sunumu da dahil olmak üzere bir dizi yarışmada değerlendirilmeden önce konseptlerini bir prototip haline getirmelerine yardımcı olan bilim insanı danışmanlarıyla eşleştirildi.

The Guardian'da yer alan habere göre, başvurular arasında epilepsiyi tespit etmek için bir eldiven ve uygun maliyetli bir elektronik braille (görme engelliler alfabesi) ekranlı cihaz yer alan yarışmda Bekele, ABD'nin en yaygın kanser türünü tedavi etmek için tasarladığı "Melanom Tedavi Sabunu" (MTS) ile yarışmayı kazandı.

MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK İNSANA YARDIM ETMEK İSTİYOR

Sunumunda "Kanseri tedavi etmek, her seferinde bir kalıp sabun" diyen Bekele, sabunu nasıl ürettiğini, “Bu sabunu, normal tıbbi sabunu, dendritik hücreleri yavaş yavaş yeniden etkinleştiren keratolitik ajanlar olan salisilik asit, glikolik asit ve tretinoin ile 50/30/20 oranında birleştirerek yaptım” diye anlattı.

adsfghjk.jpg

Bekele sabunun nasıl fayda sağladığını ise şu sözlerle anlattı:

“MTS kullanıldıktan sonra sabun, cildinize toll benzeri reseptörler salar. Bu reseptörler dendritik hücrelere tutunur ve onları yeniden etkinleştirir. Artık yeniden etkinleştirilmiş dendritik hücreler daha sonra enfekte HPV hücreleriyle savaşmak için TN io12 hücreleriyle birleşir”

Önümüzdeki beş yıl içinde buluşunu geliştirmeyi ve düşük maliyetli sabunu en çok ihtiyaç duyulan yerlere dağıtacak kar amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturmayı uman Bekele, "Mümkün olduğunca çok insana yardım etmek istiyorum" ifadesini kaydetti.

Genç bilim insanı unvanın yanı sıra 25 bin dolarlık nakit ödülün de sahibi oldu.

'HER ZAMAN BİYOLOJİ VE TEKNOLOJİYE İLGİ DUYDUM'

Bekele, Young Scientist Lab’a (Genç Bilim İnsanı Laboratuvarı) şunları söyledi: “Genç beyinlerin dünya üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğine inandığım için 3M Genç Bilim İnsanı Yarışması’na başvurdum. Her zaman biyoloji ve teknolojiye ilgi duyuyordum ve bu yarışma bana fikirlerimi sergilemem için mükemmel bir platform sağladı”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN