Çin'in uydu fırlatmasının ardından Tayvan alarma geçti

Çin'in uydu fırlatmasının ardından Tayvan alarma geçti

Tayvan Savunma Bakanlığı, seçimden günler önceki taciz modelinin bir parçası olarak tanımladığı bir Çin uydusunun güney hava sahasında uçmasının ardından harekete geçti. Tayvan vatandaşlarının cep telefonlarına uyarı mesajı gönderildi.

Çin'in Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden yörüngeye gönderdiği uydunun Tayvan hava sahasından geçmesi paniğe neden oldu.

Reuters'ta yer alan habere göre, yerel saatle 15.03’te roketin fırlatılmasının ardından Tayvan Savunma Bakanlığı ülke vatandaşlarının cep telefonlarına, “Çin’in fırlattığı uydu saat 15.04’te Tayvan hava sahasına girecek, güvenliğiniz için dikkatli olun” uyarısını gönderdi.

Tayvan’da hükümet ilk kez ada çapında bu şekilde bir uyarı yayınlarken bakanlığın, uygun şekilde yanıt vermek amacıyla uyduyu takip ettiği ifade edildi. Uydunun Tayvan’da 13 Ocak’ta yapılacak genel seçimler öncesine fırlatılması, Tayvan halkı ve basını tarafından Çin’den Tayvan’a 'yeni bir tehdit mesajı' olarak yorumlandı.

Çin tarafından yapılan açıklamada, “Einstein Probe (EP)” isimli uydunun başarılı bir şekilde fırlatıldığı ve planlanan yörüngeye oturduğu belirtildi. Çin resmi haber ajansına göre uydu, evrenin şiddetli ve az bilinen yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla evrendeki kısa süreli gizemli olayları gözlemleyecek.

Çin daha önce uydu fırlatacağını duyurmamış ve uçuş planına ilişkin herhangi bir ayrıntı vermemişti. Çin, Aralık ayının başında Moğolistan'daki bir fırlatma sahasından art arda iki uydu fırlatmıştı. Bunların hiçbiri Tayvan üzerinden uçmamış bu nedenle ülkede alarm verilmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN