Dikkat çeken iddia: Kıbrıs'taki 'ölüm üsleri' Orta Doğu'yu ateşe veriyor

Dikkat çeken iddia: Kıbrıs'taki 'ölüm üsleri' Orta Doğu'yu ateşe veriyor

Son Orta Doğu çatışmaları, İngiltere'nin Kıbrıs'taki Akrotiri ve Dikelya üslerini yeniden gündeme getirdi. Aktivistler, bu üslerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarında kullanıldığını ve bölgedeki gerilimi tırmandırdığını iddia ediyor.

İngiltere'nin Kıbrıs'taki üsleri, Orta Doğu'daki çatışmaların ve bölgesel gerilimlerin önemli bir parçası haline geldi. Aktivistlere göre İngiltere ve ABD'nin Kıbrıs'taki üsleri 'batmayan savaş gemisi' gibi kullanılıyor. Üslerden İsrail'e silah ve istihbarat desteği sağlandığı iddia ediliyor. Bu durum, Kıbrıs'ı bölgedeki çatışmaların bir parçası haline getiriyor. Aktivistler üslerin kapatılmasını ve Kıbrıs'ın barışçıl bir adaya dönüştürülmesini istiyor.

Aralarında DeclassifiedUK ve Haaretz'in yayınladıklarının da bulunduğu çok sayıda gazetenin haberinde, İngiltere ve ABD güçlerinin İsrail'in Gazze'deki felaket saldırısını Güney Kıbrıs'taki Akrotiri ve Dikelya'dan silah ve istihbaratla desteklediği iddia ediliyor.

İNGİLTERE İDDİAYI REDDETTİ

İngiliz Savunma Bakanlığı üslerin insani yardım ve afet yardımı operasyonlarında kullanıldığını savunuyor. Bakanlık, İsrail'e verilen tek istihbarat desteğinin rehinelerin yerini tespit etmek için olduğunu söyledi. Bakanlık ayrıca, üslerin Avrupa ve bölgenin güvenliğine katkıda bulunduğunu öne sürüyor.

Aktivistler, üslerin sömürgeci bir kalıntı olduğunu ve Kıbrıs'ın egemenliğinin ihlali olduğunu söylüyor.

Öte yandan, ABD'nin de Kıbrıs'ta bir askeri varlığı var ve bu varlığın artırıldığı iddia ediliyor. Yine Aktivistlere göre, Kıbrıs'ın yakın zamanda keşfedilen gaz rezervleri de bölgedeki ilginin artmasına neden oluyor.

Bir ABD firması, Türkiye'nin adadaki barışı bozabileceği yönündeki uyarılarına rağmen 2011 yılında doğal gaz arama sondajına başladı. Kıbrıs, 2017 yılında Exxon Mobil, İtalyan ENI ve Fransız Total şirketlerine sondaj ruhsatı verildiğini duyurdu ve İsrail ve Kıbrıs 2011 yılında ekonomik bölge (MEB) oluşturarak iki ülkenin petrol ve su altı gaz rezervleri üzerindeki haklarını netleştirdi. İsrail, Kıbrıs, ABD ve Yunanistan daha sonra 2019'da enerji, siber ve altyapı güvenliği alanlarında işbirliğini geliştirme konusunda anlaştı.

Aktivistler, bu gelişmelerin Kıbrıs'taki desteğin İsrail'e kaymasına yardımcı olduğunu, ülkenin 1980'ler ve 90'lar boyunca Filistinlileri desteklediğini ve adanın "yeni bir askerileşme" yaşadığını iddia ediyor.

Aktivistlere göre, üslerin geleceği Kıbrıs'ın barış ve güvenliği için kritik önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN