Donbas cehennem gibi

Donbas cehennem gibi

Bahar aylarında yeni bir taarruza hazırlanan Rusya ikmal yollarını garantiye almak için Luhansk ve Donetsk’te iyi tahkim edilmiş Ukrayna hatlarını yarmaya çalışıyor. New York Times’a konuşan yetkililer Rusların küçük bir alan için bile çok sayıda askeri harcadığını belirtiyor. Ukrayna da bölgede saldırılarını yoğunlaştırdı.

Ukrayna’da birinci yılına yaklaşan savaşta taraflar özellikle bahar ayları öncesi olası büyük bir taarruz öncesi doğudaki Donbas bölgesinde ikmal hatları için yoğun bir çatışma içine girdi. New York Times gazetesinde yer alan habere göre Rus birlikleri, Cumartesi günü Ukrayna güçlerini doğu Ukrayna’daki kritik konumlardan çıkarmak amacıyla şiddetli bir saldırı düzenledi. Moskova, hayati ikmal yollarını korumaya çalışıyor ve her iki ordu da yeni saldırılar öncesi pozisyonlarını korumaya çalışıyor.

Rusya, aylardır Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki iyi tahkim edilmiş Ukrayna savunma mevzilerini kırmaya çalışıyor, dalga dalga askerlerini çatışmaya atıyor ve ağır kayıplar veriyor, ancak çok az bölgesel kazanım elde ediyor. Batılı ve Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden yaklaşık bir yıl sonra, Moskova’nın üstünlüğü yeniden ele geçirmeyi amaçlayan geniş çaplı bir saldırı başlatmayı planladığı konusunda uyarıda bulunurken, bu çabalar daha da aciliyet kazandı.

Askeri uzmanlar ve Batılı yetkililer, Ukrayna’nın da Rusya’yı doğudaki işgal altındaki bölgelerden çıkarmak için kendi başına bir saldırı düzenlemeye çalışacağına inandıklarını söylüyorlar. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi başkanı Oleksiy Danilov Cuma günü Radio Liberty’ye yaptığı açıklamada, “24 Şubat’a kadar yeni bir taarruza hazırlandıkları bir sır değil” dedi.

Danilov, Moskova’nın acil hedefinin tüm Donetsk ve Luhansk bölgelerini ele geçirmek ve ardından “bölgelerin sınırlarını tamamen aşmak” olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in nitekim bu ay Rusya’nın Genelkurmay Başkanı General Valery V. Gerasimov’u Ukrayna savaşının yönetimine getirmesi de buna yoruluyor. savaş çabalarının en üst düzey komutanını birdenbire, Amerikalı yetkililer, Gerasimov’un Putin’e hızlı bir şekilde zemin kazanmak amacıyla saldırıya geçme sözü verdiğini belirtiyor. Yazdan bu yana Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların merkez üssü, askeri analistlerin stratejik öneminden daha ağır bastığını söylediği sembolik bir önem kazanan Bahmut şehri oldu.

Ancak son günlerde Rus kuvvetleri, Bahmut’un 90 kilometre güneyindeki Vuhledar kasabasına yönelik saldırılarını artırdı. Vuhledar, Donetsk bölgesindeki doğu cephesi ile Zaporizhia bölgesindeki güney cephesinin kesiştiği noktada bulunuyor ve bu konumu, iki cephe arasında hareket eden Rus kuvvetlerine ikmal yapmak için iyi bir konuma sahip. Askeri analistler, Ukrayna kuvvetlerinin, Vuhledar ve çevresindeki mevzilerini kullanarak, 10 kilometreden daha kısa mesafedeki işgal altındaki Volnovakha kasabasındaki bölgenin ana demiryolu merkezine saldırılar düzenleyerek Rusya’nın ikmal çabalarını tehdit ettiğini söylüyor.

Trenler, ağır teçhizatı ve büyük birlik oluşumlarını savaş alanında taşımak için gerekli, bu nedenle Ukrayna kuvvetleri Rusya’dan güney Ukrayna’ya giden hatları ne kadar çok kesebilirse, bölgedeki Rusya kuvvetlerini o kadar izole edebilirler. Bu açıdan bakıldığında, Ukraynalıları Vuhledar’dan geri püskürtmek, Rusya’nın tren hatlarının güvenliğini sağlamasına yardımcı olacak. Açık kaynak istihbaratını analiz eden bağımsız bir grup olan Çatışma İstihbarat Ekibi tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir analize göre, “Bu, Rusya’ya işgal altındaki bölgelerin güney kesiminde istikrarlı bir tedarik garantisi verecek”. ​​ Ukrayna ve Rus orduları topçu ve füzelerle birbirlerine saldırırken, yoğun çatışma her iki tarafta da çok sayıda can kaybına yol açtı.

Cumartesi akşamı Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin HIMARS olarak bilinen Amerikan yapımı çoklu roketatar kullanarak Ukrayna’nın Rus kontrolündeki Luhansk bölgesindeki bir hastaneyi vurarak en az 14 kişiyi öldürdüğünü iddia etti. Ancak Ukraynalı yetkililer, Novoaidar kasabası yakınlarında bulunan binanın aslında Rus ordusunun bir tümen karargahı olduğunu söyledi. Askeri operasyonları görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, binada bir anten ve genellikle bir hastanede bulunmayan özel iletişim ekipmanı ile donatıldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN