DSÖ açıkladı: Gazze'deki Şifa Hastanesi artık hizmet veremiyor

DSÖ açıkladı: Gazze'deki Şifa Hastanesi artık hizmet veremiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'ne yaptığı ziyarette, hastanenin "ölüm belgesi" haline geldiğini açıkladı. Hastanenin girişinde bir toplu mezar olduğunu belirten uzmanlar koridorların tıbbi atıklarla dolu olduğunu söyleyerek sağlık ekiplerinin dehşet içinde olduğunu vurguladı.

DSÖ'den yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletlerin çeşitli kuruluşlarından uzmanların, sahadaki durumu değerlendirmek, hızlı bir durum analizi yapmak, tıbbi öncelikleri ve daha sonraki görevler için lojistik seçenekleri belirlemek üzere Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne giriş yaptığı belirtildi.

'HASTANENİN GİRİŞİNDE BİR TOPLU MEZAR VAR'

"Bu, aktif bir çatışma bölgesinde yüksek riskli bir operasyondu ve hastaneye yakın bir yerde şiddetli çatışmalar devam ediyordu" denilen açıklamaya "Güvenlik durumuyla ilgili zaman kısıtlamaları nedeniyle ekip, 'ölüm bölgesi' ve 'vahim' olarak tanımladıkları hastanede sadece bir saat geçirebildi. Bombardıman ve çatışma izleri açıkça görülüyordu. Ekip hastanenin girişinde bir toplu mezar gördü ve 80'den fazla kişinin burada gömülü olduğu söylendi” notu düşüldü.

'SAĞLIK PERSONELİ DEHŞET İÇİNDE'

DSÖ, hastanenin koridorlarının tıbbi atıklarla dolu olduğunu, bunların enfeksiyon riskini artırdığını ifade etti. Açıklamada, "Koridorların ve hastane arazisi tıbbi ve katı atıklarla doluydu ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyordu. Konuştukları hastalar ve sağlık personeli güvenlikleri için dehşet içindeydiler ve tahliye edilmeleri için yalvardılar. Şifa hastanesi artık hasta kabul edemiyor, yaralı ve zar zor işleyen Endonezya hastanesine yönlendiriliyor" ifadelerine yer verdi.

ccccc.jpg

HASTANEDE DURUMU KRİTİK 32 BEBEK VAR

DSÖ, hastanede şu anda durumu kritik olan 32 bebeğin olduğunu, 291 hastanın ve 25 sağlık görevlisinin kaldığını belirtti. Açıklamada

"Şifa’da 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta kalmıştır; tıbbi hizmetlerin durdurulması nedeniyle son 2-3 gün içinde çok sayıda hasta ölmüştür. Hastalar arasında durumu son derece kritik olan 32 bebek, yoğun bakımda havalandırma olmadan yatan 2 kişi ve hayat kurtarıcı tedaviye erişimi ciddi şekilde tehlikeye giren 22 diyaliz hastası bulunmakta.

Hastaların büyük çoğunluğu savaş travması mağduru olup, bunların arasında kırıklar ve ampütasyonlar, kafa travmaları, yanıklar, göğüs ve karın travmaları ve tıbbi yardım olmadan hareket edemeyen ciddi omurga yaralanmaları olan 29 hasta bulunmaktadır. Birçok travma hastasının yaraları, hastanede enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmaması ve antibiyotik bulunamaması nedeniyle ciddi şekilde enfekte olmuştur.” ifadelerine yer verildi.

DSÖ, Gazze'deki çatışmaların ve insani felaketin sona erdirilmesi için ateş çağrısını yineledi.

Öte yandan İsrail'in saldırdığı Gazze'de 44. gün. Can kaybı 12 bini aştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN