Dünya medyası ‘kabusa dönüşür’ diyor: Gazze işgali ABD’yi savaşın içine çeker

Dünya medyası ‘kabusa dönüşür’ diyor: Gazze işgali ABD’yi savaşın içine çeker

İsrail güçlerinin Filistin’e yönelik yıkıcı saldırılar sürerken, dünya basını, Gazze’ye yapılması planlanan kara harekatının felaket olacağını bildirdi. İsrail lideri Netanyahu’nun ateşle oynadığı belirtilen analizlerde, İsrail’in Hamas karşısında yenilmesinin ABD’yi savaşın içine sürükleyeceği kaydedildi.

Hava saldırılarıyla Gazze’yi dümdüz eden İsrail’in Filistin’e karşı soykırıma varan saldırıları devam ederken, aşırı sağcı kabineye liderlik eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gerilimi tırmandırmaya yönelik hamleleri Batı medyasında eleştiriliyor.

‘İSRAİL VAZGEÇERSE DÜNYA NEFES ALIR’

The New York Times’da yayınlanan bir raporda, Thomas L. Friedman, “Gazze’ye olası bir harekat İsrail’in Hamas karşısındaki küçük düşürücü yenilgisini, uzun vadeli bir krize dönüştürebilir. İsrail Gazze’ye hapsolur ve ABD yine bir Ortadoğu savaşının içine çekilir. İşgalden vazgeçerlerse, dünya rahat nefes alır” ifadelerini kullandı.

Aynı gazetede makalesi yayınlanan İsrailli gazeteci ve tarihçi Gershom Gorenberg ise, “Bunların hiçbiri yaşanmak zorunda değildi. Netanyahu başarısız oldu ve hem onun hem de politikalarının değişmesi gerekiyor. Ne kadar çabuk olursa, o kadar iyi" diye yazdı.

THE ECONOMIST: ULUSLARARASI HUKUKA SIĞMIYOR

İngiltere merkezli The Economist dergisinde İsrail’in yöntemlerinin savaş suçu olup olmadığı sorgulanırken, “Devletlere meşru müdafaa hakkı tanıyan uluslararası kurallar, İsrail’e pratikte serbestlik sağlıyor. Ama ince bir çizgi var. Gazze’nin karadan, havadan ve denizden abluka altına alınması, Filistin halkının açlığa mahkum edilmesi uluslararası hukuka sığmıyor” şeklinde kaydedildi.

Financial Times’da ise, Oksijen’de yayınlanan habere göre, hedefini “Hamas’ın kökünü kurutmak” olarak belirleyen İsrail, kara savaşı seçeneğini hazırda bekletiyor. Ayrıca, “Bunun için askerlerini maket kentlerde eğittiler, zırhlı buldozerler yapıp kimyasal bombalar geliştirdiler. Ama Hamas’ın ne geliştirdiğini bilmiyorlar” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN