Dünyanın en büyük yanardağı patladı

Dünyanın en büyük yanardağı patladı

ABD'nin Hawaii eyaletinde yer alan ve dünyanın en büyük aktif yanardağı olarak bilinen Mauna Loa Yanardağ'ında bir patlama meydana geldi. 40 sene sonra ilk kez patlayıp lav püsküren yanardağ için acil durum ekiplerinin alarma geçtiğini açıklandı.

Dünyanın en büyük aktif yanardağı olarak bilinen Hawaii’deki Mauna Loa, yaklaşık son 40 senedir ilk kez infilak etti. Lav akışının büyük çoğunlukla dağın zirvesinde olduğu aktarıldı. Fakat bölge sakinleri kül yağmuru konusunda uyarıldı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) yetkilileri, durumun çabuk değişebileceğini ifade etti. Yetkililer, yerleşim birimlerinin büyük ihtimal ile etkilenmeyeceğini dile getirirken tahliye talimatı ise verilmedi.

fiukkfjwyaacqqz.jpg

Hawaii Volkanlar Ulusal Parkı’nın içindeki Mauno Loa Amerikan eyaletinde bulunan Big Island’ın yarısını kaplıyor. Yanardağ, 4 bin 149 metre yüksekliğinde ve 5 bin kilometrekareden büyük bir alana yayılmakta.

Bölgedeki yanardağ patlaması uyarısı, son zamanlarda yaşanan bir dizi sarsıntının ardından yapıldı. USGS’ye göre Mauna Lona 1843’ten sonra 33 kez infilak etti.

fiukjucwyaabsl7.jpg

Son infilakın yaşanmış olduğu 1984’te lavlar, adanın en kalabalık kasabası Hilo’ya 10 kilometreye kadar çıkmıştı. Fakat Big Island’ın nüfusu 1980'li günlerden bu güne iki katına çıkıp, 200 bin kişiye kadar çıktı. Mauna Loa dünyanın en büyük aktif yanardağı.

fiuklhixoacxhcd.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN