Ege'deki Santorini Adası için korkutan uyarı: Patlamaya hazırlanıyor

Ege'deki Santorini Adası için korkutan uyarı: Patlamaya hazırlanıyor

Ege Denizi’nin ortasında bulunan dünyaca ünlü Santorini Adası’ndaki yanardağ ve deniz altındaki magma tabakasında inceleme yapan bilim insanları korkutucu uyarıyı yaptı. Bilim insanları “Magma tabakasında hareketlenme var, önümüzdeki 150 yıl içerisinde büyük bir patlama bekleniyor.” dedi.

Ege Denizi'nin ortasındaki Kolumbus Yanardağı'nın üzerine kurulan dünyaca ünlü Santorini Adası'nda karadan ve denizden inceleme yapıldı. Ege Denizi'nde son iki yılda yaşanan 5 ve 6'nın üzerindeki şiddette depremler nedeniyle Santorini Adası'ndaki Kolumbus Yanardağı ve yanardağın bulunduğu bölgede denizin 3 kilometre derinliğindeki magma tabakasında inceleme yapan ABD ve Yunanistan'ın dünyaca ünlü bilim insanları korkutan bir uyarıda bulundu.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; yapılan bir araştırmayla Yunanistan'da bulunan su altı volkanı Kolumbo’nun büyük bir magma rezervi biriktirdiği ortaya çıktı. Bu durumun 150 yıl içinde büyük ve yıkıcı bir patlamaya yol açabileceği, en çokta Santorini'yi etkileyeceği öngörülüyor. Sakin ve mavi güzelliğiyle tanınan Yunanistan sularının altında dışarıdan bakıldığında görülmeyen çok sayıda volkan var. Bunlardan biri Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo adında bir sualtı yanardağı.

ÖNCEKİ PATLAMASINDA 70 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu yanardağ, dünyanın en aktif sualtı volkanlarından biri olarak kabul edildiği için bilim insanları tarafından daha fazla inceleniyor. Aynı zamanda Ege'deki en aktif volkan olan Kolumbo'nun son patlaması 1650 yılına kadar uzanıyor. Minoan patlaması olarak bilinen olayın tarihin akışını değiştirdiği ve 70 kişinin hayatına mal olduğu söyleniyor. Yayınlanan bir çalışma daha önce tespit edilmeyen magma odasının şu anda magma ile dolduğunu olduğunu ortaya koydu. Hacim de 1650'deki ünlü patlamaya neden olacak miktara ulaşmaya yakın.

Magma miktarındaki artış, 150 yıl içinde yeni bir patlamaya dair korkuları arttırıyor. Çalışmanın yazarı ve Imperial College London'da jeofizikçi olan Kajetan Chrapkiewicz, magma hacminin gelecek 150 yıl içinde yaklaşık 2 kilometre küp'e ulaşabileceğini belirtiyor. Bu, Kolumbo'nun yaklaşık 400 yıl önce saldığı tahmini magma miktarıyla aynı.

SAKİNLER VE TURİSTLER İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Araştırmaya göre, magma yatakları deniz seviyesinin 2 ila 4 kilometre altında yer alıyor ve tsunamiye yol açabilecek volkanik bir patlamaya neden olabileceğinden Santorini sakinlerini ve turistleri içim büyük bir tehlike oluşturuyor. Santorini adasını yılda 1.5 milyon turist ziyaret ediyor.

Denizaltı volkanları karadaki benzerleriyle aynı şekilde takip edilir ancak sismometrelerin su altına yerleştirilmesi zor olduğundan, bilim insanları denizaltı volkanları hakkında daha az veriye sahip. Bilim insanları bu sorunu aşmak amacıyla Kolumbo'nun iç mekaniğini incelemek için farklı bir tekniği test etmeye karar verdiler.

Özellikle tam dalga inversiyonu yöntemini kullandılar. Tam dalga inversiyonu, yeraltı kayalarının ne kadar sert veya yumuşak olduğunu gösteren yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturmak için yapay olarak üretilen sismik dalgaları içerir. Bilim insanları, Dünya'dan geçen sismik dalgaların hızı hakkında veri toplayarak magmanın nerede oluştuğunu öğrenebilirler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN