El Nino 'bitti' derken şimdi 'süper'i geliyor: Gıda fiyatlarını katlayabilir

El Nino 'bitti' derken şimdi 'süper'i geliyor: Gıda fiyatlarını katlayabilir

Washington Post, tüm dünyayı geçtiğimiz yaz etkisi altına alan El Nino'nun bitmediğini hatta süperini yaşayacağımızı ifade etti. "Hızla oluşan ve güçlenen bir El Nino iklim modeli oluşacağı tahmin ediliyor" şeklinde yazılan gazetede, önümüzdeki kışın şimdiye kadar gözlemlenen en yoğun iklimlerden biri olarak zirveye çıkabileceği öngörüldü. Uzmanlar ise bu durumu, "Mahsul kıtlığı, gıda fiyatlarını uçurabilir" şeklinde yorumları.

Bu yaz El Nino sıcaklıkları sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı yakıp kavurdu. Temmuz ayı ile birlikte başlayan El Nino'nun yaklaşık beş yıl sürmesi ve dünyaya yaklaşık 3 trilyon dolar zarar vermesi bekleniyor. Amerikan gazetelerinden Washington Post ise, sadece El Nino'yu değil Süper El Nino'yu yaşayacağımızı söyledi.

Washington Post'un uyarı niteliğindeki haberinde “Hızla oluşan ve güçlenen bir El Nino iklim modeli oluşacağı tahmin ediliyor. Bu kış şimdiye kadar gözlemlenen en yoğun iklimlerden biri olarak zirveye çıkabilir. Geçmişte dünya çapında ölümcül yangınlara, kuraklığa, sıcak hava dalgalarına, sellere ve toprak kaymalarına yol açan en üst düzey süper El Nino gücüne ulaşabilir” ifadeleri yer aldı.

Dünya'dan Emre Ergül'ün haberine göre; gazetede konuyla ilgili olarak, “Bu sefer El Nino, bilim adamlarının son haftalarda görülen şiddetli sıcak hava dalgaları ve ölümcül sel olasılığını artırdığını söylediği küresel sıcaklıklarda eşi benzeri görülmemiş bir artışla birlikte gelişiyor” diye yazan gazeteye konuşan Teksas Üniversitesi'nden araştırma bilimcisi Yuko Okumura da artan sıcaklıkların El Niño'nun dünyanın bazı bölgelerinde şiddetli yağışları tetikleme kapasitesini artırabileceğine dair işaretler bulunduğunu söyledi: “Etkinin daha güçlü olması muhtemel” ifadeleri de kullanıldı.

BİR ÖNCEKİ 2016'DA YAŞANDI

Bir önceki süper El Niño, 2015- 16’da yaşandı. O dönem, Avustralya kuraklık ve orman yangınları ile boğuştu, Avustralya açıklarındaki Büyük Set Resifi’nde mercanlar beyazladı, Pasifik’te rekor sayıda siklonlar ve ABD’de tarihe geçen kar fırtınaları yaşandı.

Dünyanın dört bir yanında da salgın hastalıklar görüldü. Washington Post gazetesine göre, bu yılki süper El Niño, 2015- 16 kadar etkili olmayacak. İngiliz BBC Televizyonu da süper El Niño’ya dikkat çekti: “Bilim insanları, bu seferki El Niño’nun, yıl sonu itibarıyla ortalama bir El Niño’nun gücünü aşma olasılığının yüzde 84 olduğunu hesaplıyor.

Okyanus suyundaki ısınmanın 2 dereceyi aşarak ‘süper El Niño’ kategorisine girme ihtimali de yüzde 25.” Süper El Niño, küresel piyasalarda daha şimdiden endişe konusu olmaya başladı. El Niño, daha üçüncü ayında gıda fiyatlarını artırırken; olası süper El Niño’nun fiyatları uçurmasından korkuluyor.

Voice of America (VOA), El Niño’nun şimdiden Afrika’daki fiyatları nasıl etkilediğini gözler önüne serdi: “Afrika ülkeleri, ucuz olduğu için her zaman kırmızı soğanı Tanzanya’dan alır. Bugün, örneğin, Nairobi’de satılan Tanzanya soğanı, son 7 yılın en pahalı soğanı…

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nden Joseph Glauber’a göre, bunun nedeni arz kıtlığı ve talep fazlası olduğundan dolayı Tanzanya'nın bu yıl uyguladığı soğan sınırlaması.” Bugün dünya çapında 19 ülkeden 41 gıda ihracatı kısıtlaması yürürlükte...Hindistan bu yılın başlarında pirinç sevkiyatını yasakladı ve bu da küresel ihracatın kabaca 5’te 1’inin açığına yol açtı.

Dünyanın 5'inci büyük pirinç tedarikçisi olan Myanmar, buna tahıl ihracatının bir kısmını durdurarak karşılık verdi. Hindistan soğan sevkiyatını da kısıtladı. Bu durum komşu Bangladeş'te fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. VOA, İspanya’daki kuraklık yüzünden AB’nin zeytinyağı için Türkiye’ye yöneldiğine dikkat çekerken; Fas’ın mahsul azlığından dolayı soğan, patates ve domates ihracatını durdurduğu hatırlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN