Estonya'dan Ukrayna'ya kalkınma yardımı

Estonya'dan Ukrayna'ya kalkınma yardımı

Estonya Ukrayna'ya yıllık olarak dağıtılmak üzere 14 milyon euro (15,2 milyon dolar) ek kalkınma yardımı tahsis etti. Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, Ocak ayının başında Kiev'e 2027 yılına kadar 1,2 milyar euro (1,3 milyar dolar) tahsis etme sözü vermişti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken, Estonya'dan Ukrayna'ya destek geldi.

Th Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Estonya Ukrayna'ya yıllık olarak dağıtılmak üzere 14 milyon euro (15,2 milyon dolar) ek kalkınma yardımı tahsis etti.

Estonya, Litvanya ve Letonya, Rus saldırganlığına karşı Kiev'in en sadık destekçileri arasında yer aldı. Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, Ocak ayının başında Kiev'e 2027 yılına kadar 1,2 milyar euro (1,3 milyar dolar) tahsis etme sözü vermişti.

Estonya'dan yapılan açıklamada, bugün açıklanan ek yardımın büyük kısmının Estonya Uluslararası Kalkınma Merkezi (ESTDEV) aracılığıyla kalkınma için kullanılacağını, bir milyon euronun (1,09 milyon dolar) ise insani yardım için ayrılacağını söyledi. Ayrıca Ukrayna'da çalışan Estonyalı işletmelere ek 200 bin euro (218 bin dolar) tahsis edilecek.

ESTDEV CEO'su Klen Jaarats, Dünya Bankası'ndan alınan bilgilere dayanarak, Ukrayna'nın yeniden inşası için muhtemelen 400 milyar eurodan(435 milyar dolar) fazla bir miktarın gerekeceğini söyledi.

RUSYA'NIN SALDIRILARINI DESTEKLEYENLERE OTURMA İZNİ YOK

Estonya, Ukrayna'yı desteklemenin ötesinde, Rusya'nın izolasyonuna katkıda bulunmak ve etnik Rusların önemli bir azınlığa sahip olduğu ülkede Rus kötü niyetli etkisini engellemek için aktif adımlar attı.

Estonyalı yetkililer, 18 Ocak'ta Moskova Patrikhanesi'nin Estonya şubesi başkanı Metropolit Eugene'nin oturma iznini yenilemediklerini açıkladı. Yetkililerin uyarılarına rağmen Metropolitan Eugene Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına destek vermeye devam etti.

Yetkililer, "Reşetnikov'un eylemleri güvenliğe tehdit oluşturuyor" dedi. Oturma izninin yenilenmemesi, Metropolit Eugene'nin 6 Şubat'a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Ukrayna uzun zamandır Moskova Patrikhanesi'nin Ukrayna'daki temsilcilerini savaşta Kremlin'in propaganda kolu olarak görev yapmakla suçluyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rus Ortodoks Kilisesi'nin başı olan Patrik Kirill'i Aralık 2023'te arananlar listesine aldı. Patrik Kirill, Rusya lideri Vladimir Putin'in ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının sadık bir destekçisidir.

Sovyet arşivlerine göre piskopos bir KGB ajanıydı ve 1970'lerde Dünya Kiliseler Konseyi'ndeki resmi temsilci rolünü kullanarak İsviçre hakkında casusluk yapmıştı. Estonya da 18 Ocak'ta Rusya ile hukuki yardım anlaşmasını sonlandırarak adli konulardaki işbirliğini diğer tüm üçüncü taraf ülkeler seviyesine indirdiğini duyurdu.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, "Anlaşmanın ön koşullarından biri diğer ülkenin hukuk sistemine güvenmektir ve bizim Rusya'ya güvenimiz yok" dedi. Daha önce Estonya ve Rusya'nın ceza ve genel hukuk davalarında karşılıklı yardımlaşma konusunda 1990'lardan kalma bir anlaşması vardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN