FAO kasım ayı verilerini paylaştı: Küresel gıda fiyatları değişmedi

FAO kasım ayı verilerini paylaştı: Küresel gıda fiyatları değişmedi

Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşın etkisiyle başlayan gıda krizi tüm dünyada etkisini göstermesinin ardından aylardır düşüş kaydeden küresel gıda fiyatları kasım ayında sabit kaldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), düşük uluslararası tahıl fiyatlarının yüksek bitkisel yağ fiyatlarını dengelemesinin etkisiyle gıda fiyatlarının kasımda sabit kaldığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) paylaştığı verilere göre küresel gıda fiyatları kasımda bir önceki aya kıyasla değişmeyerek 120,4 puan seviyesinde sabit kaldı. Kasım 2022’ye göre ise endeks yüzde 10,7 geriledi.

Açıklamada küresel gıda fiyatlarının kasımda sabit kalmasının nedeni düşük uluslararası tahıl fiyatlarının yüksek bitkisel yağ fiyatlarını dengelemesi olduğu ifade edildi.

BİTKİSEL YAĞ FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 3,4 YÜKSELDİ

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda palm yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle beraber yüzde 3,4 arttı. Uluslararası palm yağı fiyatları, önde gelen ithalatçı ülkelerin alımlarının artması ve büyük üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretimin etkisiyle kasımda yüzde 6'dan fazla artış gösterdi.

Tahıl Fiyat Endeksi ise mısır fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda yüzde 19,4 düştü.

ŞEKER FİYAT ENDEKSİ YILLI BAZDA YÜZDE 41,1 YÜKSELDİ

Hindistan ve Tayland’da kötüleşen üretim beklentileri ve küresel ihracat bulunabilirliğine ilişkin artan endişelerin etkisiyle Şeker Fiyat Endeksi, kasımda aylık yüzde 1,4 arttı, geçen yılın aynı ayına göre de ortalama yüzde 41,1 yükseldi.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Batı Avrupa'daki kış tatili öncesinde artan iç talep nedeniyle kasımda aylık yüzde 2,2 artarak 114,2 puana çıktı.

Et Fiyat Endeksi'nde ekimde arzın artmasıyla yüzde 0,4 düşüş yaşandı.

FAO, küresel tahıl üretimine ilişkin tahminini önceki yıla göre yüzde 0,9 artışla 2,819 milyar tondan 2,823 milyar tona yükseltti. Rusya ve Türkiye'de buğday, ABD’de mısır üretiminde yukarı yönlü revizyon yapılırken, Arjantin ve Brezilya'da üretim tahminleri düşürüldü.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN