Filistin-İsrail savaşında altıncı gün: Dakika dakika son gelişmeler

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunda çok sayıda bölgeye saldırı düzenlendi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan ederek Gazze Şeridi'ne hava saldırısı başlattı. Gazze Şeridi'nde ve İsrail'de binlerce kişi hayatını kaybetti. İşte bölgeden dakika dakika sıcak gelişmeler...

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına altıncı gününde de devam ediyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze kentinin batısına ve Han Yunus kentlerine hava saldırıları düzenledi. Görgü tanıklarına göre, Han Yunus'taki hava saldırılarından birinde önceden uyarı yapılmaksızın bir ev hedef alındı.

İsrail güçleri, Refah kentinde de bir tarım arazisine saldırı düzenledi. Saldırıda ölen ve yaralananların bulunduğu aktarıldı. İsrail, sabah saatlerinde de Gazze'nin merkezindeki En-Nusayrat Mülteci Kampı'nda başka bir evi hedef almıştı.

Bölgede sıcak temas sürerken Dünya, iki tarafın da ağır kayıplar verdiği saldırıları ve sonrasında yaşananları dikkatle takip ediyor. İşte dakika dakika sıcak gelişmeler...

16.56: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yarın İsrail'i ziyaret edecek.

15.43: BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze nüfusunun büyük bir kısmının soykırıma maruz kaldığını vurgulayarak, İsrail'in sivilleri bombalamayı durdurması için çağrıda bulundu.

14.57: İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, savaş uçaklarının hedefinin Hamas'ın yer altında kurduğu tüneller olduğunu söyledi.

14.40: İsrail tarafından Şam ve Halep'te bulunan havalimanları savaş uçaklarıyla hedef alındı.

13.19: Mısır Dışişleri Bakanlığı, Refah sınır kapısının açıldığını duyurdu. Mısır açıklamada ayrıca "Gazze'ye yarım El Ariş Havalimanı'na gönderilebilir" ifadelerini kullandı.

13.09: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1354 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 49 kişinin yaralandığını duyurdu.

12.36: İsrail'e yönelik Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili konuşan Hamas'ın üst düzey yetkilisi Ali Baraka; operasyona iki yıl boyunca gizlice hazırlandıklarını açıkladı. Baraka “Yakın müttefik ve fraksiyonların da haberi yoktu, lider kadroda da kısıtlı sayıda kişi haberdardı. Başladıktan yarım saat sonra Hizbullah ve İran'daki müttefiklerimiz gibi tüm Filistin direniş fraksiyonlarıyla temasa geçildi. Ruslar mesaj gönderdiler, durumu sordular ve savaşın hedefleri hakkında bilgilendirildiler" dedi.

11.50: İsrail Büyükelçiliği’nin İsrail Hükümeti Basın Ofisi’nden almış olduğu bilgilere göre, 7 Ekim’de gerçekleştirilen saldırılar sonucunda bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti, bir Türk vatandaşından da haber alınamıyor.

11.09: Gazze'yi kuşatma altına alan İsrail kente elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini duyurmuştu. Filistin'e yönelik insani yardım çağrılarına sert bir şekilde yanıt veren İsrailli yetkililer "Gazze'ye insani yardım mı? İsrailli esirler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik şalteri açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu içeri girmeyecek" ifadelerini kaydetti. Yetkililer uluslararası tepkilere ise "Kimse bize ahlak dersi vermesin" şeklinde yanıt verdi.

10.46: İsrail Hava Kuvvetleri, bu sabah erken saatlerde işgal altındaki Gazze'ye yönelik hava saldırısı başlattığını ve Hamas'ın Refah Tugayı'na bağlı deniz kuvvetlerinde görevli üst düzey bir subay olan Muhammed Ebu Şamla'yı öldürdüğünü duyurdu.

09.19: İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'e ulaştı.

08.52: İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Kalendiya Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında bir Filistinliyi ağır yaraladı, 2'sini gözaltına aldı.

08.50: ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı McCaul, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun açıklamasının aksine, Mısır’ın Hamas’ın saldırılarından önce İsrail’i uyardığını açıklayarak, "Mısır’ın 3 gün önce İsraillileri böyle bir olayın olabileceği konusunda uyardığını biliyoruz" dedi.

07.51: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenleyerek Filistinli gençlere gerçek ve plastik mermiyle saldırdı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, işgal güçleri, kentten ayrılmadan önce Hamas liderlerinden Halid el-Hac'ı gözaltına aldı.

07.11: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

07.10: İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

06.11: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Gazze'de durumun çok tehlikeli olduğunu belirterek, insani ateşkes çağrısında bulundu.

04.30: Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu.

03.26: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "acil durum hükümeti" kurma konusunda anlaşan muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

02.55: İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildiğini duyurdu.

02.11: ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, "İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin önemli olduğunu" söyledi.

00.13: Hamas, İsrailli bir kadın ve iki çocuğu serbest bıraktığına dair anları sosyal medyadan paylaştı.

23.47: Hamas, Gazze Şeridi’nden İsrail’in Aşkelon kentine roket saldırısı düzenledi.

22.28: Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında ilk gün sona erdi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsrail'in kendini savunma hakkı var. Hafta sonu korkunç terör saldırılarına maruz kaldılar ve çok sayıda sivil öldürüldü. İsrail'in bu tür terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır” ifadelerini kullanarak, İsrail'in orantılı karşılık vereceğini ve masum sivillere zarar vermeyeceğini umduğunu aktardı.

20.34: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1100'e çıktı.

19.00: Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin İsrail sorununu çözmekte başarısız olduğunu vurgulayarak, Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini tekrarladı.

17.24: Hamas'a bağlı Basın Ofisi İsrail'in önceden uyarı ve bilgilendirme yapmadan Gazze'de evlerinde oturan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini söyledi. Yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaşayan 2,23 milyon Filistinliye karşı savaş suçu işlediğini belirtti.

17.20: İsrail Başbakanı Netanyahu ile muhalefet lideri Benny Gantz, acil durum hükümeti ve savaş kabinesi kurma konusunda anlaştı.

16.42: Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail'in önceden uyarı veya bilgilendirme yapmaksızın Gazze'de evlerinde oturan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini söyledi.

14.58: İsrail'in Filistin topraklarında yaptığı insan hakları ihlâllerini raporlayan İsrailli hak örgütü B’Tselem’in Sözcüsü Kerim Cibran, Gazze'de su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikinin kesilmesinin Filistinliler için bir çeşit ölüm anlamına geldiğini vurguladı.

Öte yandan ablukanın savaş suçu olduğunu belirten Cibran, İsrail devletinin barbarca hareket ettiğine dikkat çekti.

14.00: Gazze Enerji Kurumu, "Gazze'de saat 14'ten sonra elektrik olmayacak, Tek enerji santralinin yakıtı bitiyor" açıklamasında bulundu.

Saat 14.00 itibarıyla Gazze'de 2 milyon nüfuslu bölgede elektrik bulunmuyor.

13.53: AB Komiseri Breton, Hamas'ın İsrail’e saldırılarıyla ilgili X üzerinden dezenformasyon yayıldığı gerekçesiyle Elon Musk'a çağrıda bulundu.

AB içerisinde yasa dışı içeriklerin ve dezenformasyonların yayılmasının düzenlemeleriyle uyumlu olmadığını savunan Breton, "Derhal sistemlerinizin etkinliğini güvence altına alın ve krizle ilgili alınan tedbirleri ekibime bildirin" dedi.

13:32: Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistin'in İsrail'e saldırısına destek vererek "Filistin bağımsız olana kadar Ortadoğu'ya istikrar gelmez" ifadelerini kullandı.

13.04: Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda vurulanların yüzde 60'ının kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.

12.53: Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, saldırıya uğrayanın kendini savunma hakkı olduğunu ancak birçok masum sivilin hayatını kaybettiği Gazze'de topyekun bir kuşatma olmasından büyük endişe duyduğunu söyledi.

12.47: Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında bir kez daha tarafları itidale çağırdı.

İsrail'in örgüt gibi değil bir devlet gibi davranması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, "İsrail, devlet gibi değil örgüt gibi davranırsa, örgüt gibi muamele görmeye başlayacağını unutmamalıdır" dedi.

12.41: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı bin 55'e yükseldi.

12.13: BM, İsrail'e çağrıda bulunarak Gazze Şeridi'nde insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridor açılmaması halinde faciayla karşı karşıya kalınacağını belirtti.

UNRWA Sözcüsü Adnan Abu Hasna, İlerleyen saatlerde Gazze'de benzinin biteceğini ve hastanelerin hizmet dışı kalacağını vurgulayarak durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi'nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını ifade etti.

11.59: Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman sürerken Filistinli gruplar da İsrail tarafına roket atmaya devam ediyor.

11.54: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: (İsrail ve Filistin'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi) Gerek duyulması halinde denizden, havadan her türlü operasyonu yapma hazırlığımız var.

11.23: İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde ve Askalan kentinde bir grup silahlı Filistinliyle çatışma yaşandığını belirtti.

11.07: BM: Gazze Şeridi insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacak.

10.06: İsrail güçleri, Kudüs ile işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

10.55: Gazze Enerji Kurumu, "Gazze'de saat 14'ten sonra elektrik olmayacak, Tek enerji santralinin yakıtı bitiyor" açıklamasında bulundu.

10.52: İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İslam Üniversitesi'ne hava saldırısı düzenledi.

09.49: Birleşmiş Milletler (BM), İsrail hava saldırılarının Gazze Şeridi'nde 260 binden fazla Filistinliyi yerinden ettiğini bildirdi.

09.25: Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 175 binden fazla kişinin BM'ye ait okullara sığındığını duyurdu.

09.03: ABD'nin Filistinliler ve Amerikan vatandaşlarının Gazze Şeridi'nden tahliyesinde kullanılmak üzere bir insani koridor oluşturmak için diğer ülkelerle birlikte çalıştığı belirtildi.

08.47: Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 950 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN