Finlandiya’nın yeni Cumhurbaşkanı Stubb oldu

Finlandiya’nın yeni Cumhurbaşkanı Stubb oldu

Eski Başbakan Alexander Stubb, Finlandiya'nın bir sonraki cumhurbaşkanı olmak için eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'ya karşı yapılan ikinci tur yarışı kazandı. Ulusal Koalisyon Partisi üyesi Stubb yüzde 51,6 oy alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Eski Başbakan Alexander Stubb, Finlandiya'nın bir sonraki cumhurbaşkanı olmak ve artık NATO üyesi olan İskandinav ülkesinin dış ve güvenlik politikasını yönlendirme görevini üstlenmek için eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'ya karşı yapılan ikinci tur yarışı kazandı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre dün tüm oylar sayıldığında Ulusal Koalisyon Partisi'nin merkez sağdaki Stubb'u yüzde 51,6 oy alırken, yeşil soldan bağımsız aday Haavisto oyların yüzde 48,4'ünü aldı. Seçmen katılımı yüzde 70,7 oldu.

'ADİL BİR YARIŞTI'

Siyasi kariyerine 2004 yılında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olarak başlayan Stubb, 28 Ocak'taki ilk turu yüzde 27,2 oyla, Haavisto'nun ise yüzde 25,8 oy oranıyla kazandı. 65 yaşındaki Haavisto, Finlandiya kamu yayıncısı YLE'nin Pazar gecesi Stubb'un galibiyetini gösteren projeksiyonunun yayınlanmasının ardından yenilgiyi kabul etti. Adayların ve medyanın sonuçları izlediği Helsinki Belediye Binası'nda Stubb'un elini sıktı ve onu tebrik etti.

Sonuç netleştikten sonra Stubb, Haavisto'ya "Bu adil ve harika bir yarıştı. Bu seçimlerde sizinle birlikte aday olabildiğim için gurur duyuyorum. İyi bir yarış için teşekkürler."

Ülkenin yeni cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki yakın ilişkileri nedeniyle "Putin'e Fısıldayan" lakabını kazandığı altı yıllık iki görev döneminin ardından emekli olan Sauli Niinisto'nun yerini alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN