Gandhi'nin doğum gününde Müslümanlardan ABD'ye çağrı: Hindistan'daki zulme dur deyin

Gandhi'nin doğum gününde Müslümanlardan ABD'ye çağrı: Hindistan'daki zulme dur deyin

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Müslümanların da aralarında olduğu birçok insan hakları organizasyonu, Mahatma Gandhi'nin doğum yıl dönümünde, Hindistan hükümetinin ülkedeki azınlıklara yönelik “dini zulüm, ayrımcılık ve ölümcül çete şiddetini” eleştirdikleri açık bir mektup yayınladı. The New York Times’ta reklam olarak yayımlanan mektupta Amerikan halkından, Biden yönetiminin Hindistan hükümetine baskı yapması için teşvik etmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Amerikan Müslüman Enstitüsü, Howard Cain Amerika Hintli Müslümanlar Derneği, ICNA (Kuzey Amerika İslami Çevresi) Sosyal Adalet Konseyi, Dalit Dayanışma Forumu’ndan Hindus for Human Rights, Hintli Amerikalı Müslüman Konsülü, Amerikan Sih Konsülü gibi organlar New York Times'ta Amerikan halkına açık bir mektup kaleme aldı.

İnsan hakları örgütleri mektupta, "2022 Hindistan'ında, Başbakan Narendra Modi ve sağcı Hindu milliyetçiliğini savunan BJP ve RSS partilerinin liderliğinde, milyonlarca Hindistan vatandaşı dini zulüm, ayrımcılık ve ölümcül çete şiddetiyle karşı karşıya" ifadelerine yer verdi.

1-007.jpg

İnsan hakları örgütleri, "Müslümanlar’ın, Hıristiyanlar’ın ve Sihler’in ayrımcılıkla, BJP tarafından yönetilen eyaletlerdeki evlerin, işletmelerin, camilerin, kiliselerin ve dini okulların sık sık yıkılmasının yanı sıra linçler de dahil olmak üzere ölümcül çete şiddetiyle karşı karşıya" olduğunu ve ABD Holokost Anıt Müzesi’ne atıfta bulunarak bu vahşetin belgelendiğini belirtti.

Mektuba göre, son çıkan Vatandaşlık Yasası ve Ulusal Vatandaş Kaydı, yüzyıllardır Hindistan'da yaşayan Müslümanları haklarından mahrum etti.

Mektupta, “BJP hükümeti, Müslümanlar tarafından hayırsever amaçlar için ayrılan toprak ve mülklere yasadışı olarak el koymaya çalışıyor. Ayrıca, Hindu olmayan dini kurumların yetersiz hizmet alan Hintliler için bakım ve eğitimi destekleyen dış yardımları da ciddi şekilde kısıtladılar” ifadesi yer aldı.

Mektupta ayrıca, "Dalitler’in (diğer adıyla 'dokunulmazlar') ve Hindistan'ın yerli (Adivasi) halklarının düzenli olarak cinayet ve tecavüz dahil, ayrımcılık ve baskıyla karşı karşıya" kaldığı ileri sürüldü.

‘BIDEN YÖNETİMİNİ HİNDİSTAN HÜKÜMETİNE BASKI YAPMASI İÇİN TEŞVİK EDİN’

Hint yargı sisteminin ve polisinin BJP/RSS’ye ‘sadık’ insanlarla dolu olduğu ve dini azınlıklara yönelik vahşeti durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapılmadığı belirtilen mektupta, “BJP Hindistan'da iktidarda olduğu sürece anayasa, dini özgürlük, ibadet yerlerinin kutsallığı, mülkiyet, yaşamları ve azınlıkların onuru önemli değil” ifadesi yer aldı.

Hindistan ve ABD anayasalarının insan hakları ve dini özgürlük için “umut ışığı” olduğu ifade edilen mektupta, “Antidemokratik ve aşırılık yanlısı politikalara herkesin karşı durması gerektiği” hatırlatılarak ABD halkına yardım çağrısı yapıldı:

"Lütfen Kongre üyelerinizle ve Biden Yönetimi’yle iletişime geçin ve onları Hindistan hükümetinin insan hakları ve dini özgürlüğe karşı sorumlu davranmasını sağlaması için teşvik edin."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN